Amerikansk BNP-tal skuffer og sender landet i teknisk recession: »En grim overraskelse«

USA har for andet kvartal i træk negativ BNP-vækst og er dermed i en teknisk recession. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at amerikansk økonomi er på kollisionskurs, påpeger cheføkonom. Men der er grund til bekymring.

Den amerikanske centralbank under ledelse af Jerome Powell hævede onsdag renten med 0,75 procent til 2,5 procent. Og det er langtfra slut endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været frygtet længe, og nu er det efter to kvartaler i træk med negativ BNP-vækst en realitet.

Amerikansk økonomi er inde i en teknisk recession, hvor landets samlede økonomi er skrumpet over det seneste halve år.

Cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen kalder det »en grim overraskelse«.

»Anden halvdel af 2022 ser ovenikøbet endnu sværere ud for økonomien, der udfordres af stigende priser og renter,« skriver han i en kommentar.

Det nye tal for USAs BNP-vækst kommer efter endnu en rentestigning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og en inflation, der nåede over ni procent i juni – den højeste i næsten 40 år.

Søren Kristensen påpeger dog, at særligt to ting holder den amerikanske økonomi oppe.

»Det kunne have været værre, hvis det ikke var for en kombination af de amerikanske forbrugere og eksportvirksomheder, som hver især var med til at skubbe økonomien frem. Til gengæld udviklede investeringerne sig i den gale retning og trak altså økonomien med ned,« skriver han.

Kan blive »rigtig« recession

Cheføkonomen i Sydbank mener ikke, der kan være tvivl om, at det, på trods af de lidt forvirrende BNP-tal, ser svært ud for amerikansk økonomi. De stigende renter og den tårnhøje inflation kan nemlig tydeligt mærkes på amerikanernes pengepung.

»De stigende renter har fået det amerikanske boligmarked til at lide. Her falder antallet af solgte huse markant og det kan meget vel være et spørgsmål om tid, før priserne også begynder at falde. Derudover vidner både tal fra arbejdsmarkedet og stemningsindikatorerne fra virksomhederne om, at økonomien lige nu fortsætter med at tabe fart,« skriver Søren Kristensen.

Derfor er der bestemt en risiko for, at den nuværende tekniske recession udvikler sig til noget mere alvorligt: en rigtig recession.

»Sådan en vil indebære stigende arbejdsløshed, faldende boligpriser og en lavere produktion i økonomien. Det er heldigvis langtfra sikkert, vi ender der, men mange af signalerne er der, og det ligger nu helt fast, at det seneste års triumftog for økonomien er ved vejs ende,« skriver Søren Kristensen.

De amerikanske aktiemarkeder havde en god dag onsdag med store stigninger på tværs af indeks. Efter de nye BNP-tal ser det ud til, at markederne åbner med små fald torsdag eftermiddag dansk tid.

Intet tyder dog på meget store fald.