Amerika går adstadigt frem i andet gear

Galopperende statsunderskud og offentlig gæld truer med at trække USAs økonomi ned igen. Pessimismen holder opsvinget nede - selv om bunden synes at være nået.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Næsten alle amerikanske økonomer er enige om, at USA akut har behov for at beslutte sig for, hvordan landet har tænkt sig at håndtere det truende underskuds- og gældsproblem. Politikerne, derimod, ja, de synes ret ligeglade.

I løbet af de seneste måneder har tre ud af de fire øverste økonomiske topfolk omkring Barack Obama sagt farvel og tak - kun finansminister Timothy Geithner er tilbage. De øvrige er gået, fordi de ikke kunne råbe præsidenten op med deres krav om allerede nu at lægge en plan for større balance i USAs økonomi. Deres mål var, at der blev lavet en aftale her og nu, som betød flere vækstpakker de kommende to år og store besparelser og nye skatter om to år.

Den vej går det imidlertid slet ikke. Obama har netop indgået et stort kompromis med Republikanerne i Kongressen, som indebærer dramatisk større udgifter til velfærd i kombination med store skattelettelser til alle amerikanere. Der er ingen plan lagt for, hvordan udgifter og indtægter skal nærme sig hinanden på den mellemlange bane - og de forsøg på at finde en langsigtet løsning, som er fremlagt, er allerede døde igen.

Med den enorme nye vækstpakke - større offentlige udgifter, færre skatteindtægter, opkøb af statsobligationer - ventes væksten i 2011 at runde fire procent. Det er langt over det forventede - og mere end de tre procent i vækst, som er nødvendig for at dæmpe ledigheden.

USAs største problem er fortsat, at det private forbrug, der udgør 70 procent af økonomien (mod blot halvdelen i Europa) fortsat ikke er lettet. Befolkningen er ganske enkelt stadig for pessimistisk, fordi arbejdsløsheden er høj og boligsalget er gået i stå. Der er fart på USAs økonomi, men det foregår fortsat i adstadige andet gear - og hvis ikke der kommer styr på gælden og underskuddet, så venter en hård opbremsning.