Alt på spil i Parken-sagen

På begge sider af anklagebænken er der meget på spil, når der tirsdag falder dom i Parken-sagen. For Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup er det deres frihed, og for Bagmandspolitiet er det risikoen for at tabe endnu en kursmanipulationssag.

På grund af et vigtigt møde i udlandet vil Parkens tidligere bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, ikke være til stede i Københavns Byret, når der tirsdag afsiges dom i den såkaldte Parken-sag om kursmanipulation. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når dommer Karsten Henriksen tirsdag klokken 16.00 i Københavns Byret oplæser dommen over Parken og selskabets tidligere ledelse, bliver det uden Flemming Øster­gaard i salen.

Den tidligere bestyrelses­formand i Parken er til et vigtigt møde i udlandet. Den forhenværende direktør i selskabet, Jørgen Glistrup, vil til gengæld være at finde i retssal 41, oplyser hans advokat, Karoly Németh.

Uanset om de to hovedanklagede er i retssalen eller i udlandet, har de lige meget på spil. To års ubetinget fængsel til de to tidligere Parken-ledere kræver Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der også vil have konfiskeret henholdsvis 15,5 millioner kroner og 2,2 millioner kroner, som de to erhvervsledere har tjent gennem optionsprogrammer. Såvel Glistrup som Østergaard nægter sig skyldige.

Men også SØIK, i daglig tale Bagmands­politiet, står over for en skæbne­dag, for det økonomiske politi har tabt og frafaldet en række højtprofilerede sager om kursmanipulation.

Henrik Stagetorn fra advokatkontoret Stagetorn Wenzel Lund Poulsen har ikke selv repræsenteret klienter ved kursmanipulationssagerne, men vurderer, at SØIK heller ikke selv er tilfreds med sine resultater i sagerne.

»Det er klart, at på et eller andet tidspunkt – og jeg ved ikke, om det er ved denne sag eller ved den næste sag – må man stille spørgsmålet, om det er de rigtige sager, som man rejser. Men det vil jeg overlade helt til SØIK at vurdere,« siger Henrik Stagetorn.

Det er et gammelt mundheld, at anklagemyndigheden ikke taber og vinder sager; den fører dem bare. Det mener juraprofessor ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted stadig gør sig gældende, men, siger han, Bagmandspolitiet må alligevel gå frikendelses-sagerne efter i sømmene.

»Det må mane til eftertanke, at Bagmandspolitiet lige præcis på kursmanipulationsområdet ikke har haft en sikker hånd i forhold til domstolene. Det vil naturligvis have betydning for, hvilken type sager man vil rejse inden for det.«

I årene efter finanskrisen har Bagmandspolitiet rejst en række sager om kurs­manipulation – dels mod almindelige, private aktiehandlere, dels mod banker og virksomheder.

Særligt i den sidstnævnte kategori har Bagmandspolitiet tabt nogle meget profilerede sager om kursmanipulation. Det skete senest i juli, da alle otte tiltalte i en af EBH-sagerne blev frikendt, heriblandt tidligere direktør i banken Finn Strier Poulsen. Denne frikendelse fik Finansforbundet til at råbe op om et »kompetencesvigt« i Bagmandspolitiet.

Så langt vil den tidligere EBH-direktørs forsvarer, Arvid Andersen fra SJ Law, ikke gå, men han er enig med Henrik Stagetorn i, at endnu en tabt sag for Bagmandspolitiet bør give anledning til at stille de svære spørgsmål hos myndigheden.

»Det er en kompleks type sager. Men når vi er nede ved essensen, er man nødt til at tage stilling til, om det er de rigtige sager, man rejser, og om man fører dem på den rigtige måde. Er det de rigtige beviser, der bliver tilvejebragt, og er anklageskriftet skruet ordentligt sammen? Det må SØIK spørge sig selv om,« siger Arvid Andersen.

For snart et år siden fik Bagmandspolitiet en ny chef, Morten N. Jakobsen. Han har frafaldet tiltalepunkter i Capinordic-sagen og frafaldet Dexia-sagen, men også anket det tredje EBH-kompleks om direktørnetværket.

Desuden har den 40-årige advokat lagt op til et lille opgør med den tankegang, at anklagemyndigheden ikke vinder eller taber, men blot fører sager.

»Det er tankegangen, og det er jo rigtigt. Men jeg har også sagt, at når vi får frifindelser her, skal vi sætte os selv under sund selvkritik,« sagde Morten N. Jakobsen i et interview med Berlingske tidligere i år.

Foreløbigt er Parken den tredjesidste af de store kursmanipulationssager, der ikke har været for en dommer. Når underholdningskoncernens sag er ovre, venter sagerne mod Danske Andelskassers Bank samt SmallCap Danmark. Begge selskaber benægter at have handlet i strid med loven.

Alle tiltalte i Parken-sagen nægter sig skyldige.