Alt er blevet dyrere: Så meget er alt fra kaffe til kul steget på verdensmarkedet

Frost i Brasilien, stærk vækst efter coronanedlukningerne, ballade i de globale forsyningskæder og en vindstille nordeuropæisk sommer er bare nogle af de ting, der har fået råvarepriserne til at banke i vejret.

 
Elgiganten er et af de danske firmaer, som er påvirket af de hæmmede forsyningskæder. Redigering: Andreas Hein. Fotograf: August Bang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kaffe, sukker, kobber, olie og naturgas – næsten ingen råvarer er undsluppet de store prisstigninger, der er kommet i kølvandet på genåbningen efter coronapandemien.

Berlingske har her samlet en liste over nogle af de varer, der har rykket sig mest på verdensmarkedet i år.

Men her er nogle brede tendenser:

  • Det er ikke mindst energipriserne, som tonser i vejret, altså kul, olie, naturgas og benzin. Elektricitet, gas og fjernvarm vejer godt 5 procent i det danske forbrugerprisindeks, altså inflationen, mens benzin vejer knap 2 procent
  • Det er også industrimetallerne, som især stiger kraftigt, for eksempel kobber og aluminium, som også kaldes supermetaller, fordi de anvendes bredt i industrien. De påvirker inflationen indirekte.
  • Sjovt nok er der ikke fest i guldprisen, som sammen med sølvprisen er faldet både i den seneste måned og det seneste år. Guldprisen stiger især, når der er er uro og krise både politisk og økonomisk. Guld- og sølvpriser betyder ikke så meget for inflationen.
  • Og så er der jo fødevarepriserne. Også her er der brede stigninger. Mange vil måske hæfte sig ved, at kaffeprisen er steget med over 50 procent på et år. Nørder vil interessere sig for, at eksempelvis kaffe vejer 0,41 procent i vores forbrugerpriser ifølge Danmarks Statistik. Kraftigt stigende kaffepriser kan altså mærkes.

Alle vægtene i forbrugerprisindekset kan findes hos Danmarks Statistik.