Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til et overblik over onsdagens vigtigste erhvervsnyheder.
I dag skal USAs præsident, Donald Trump, til en af de helt store eksaminer, når han fremlægger sin længe ventede plan for skattelettelser.
Netop Trumps løfter om skattelettelser er ifølge analytikere en af de vigtigste årsager til, at der har været fest på de finansielle markeder siden Trumps valgsejr i november.
Spørgsmålet er nu, om Trump kan leve op til investorernes optimisme, eller om præsidenten gør dem slukørede og sender aktiemarkederne i minus. Kolde fakta er, at Trump under valgkampen lagde op til at sænke selskabsskatten fra 35 til 15 pct. og sænke indkomstskatten markant, så den højeste marginalskat sænkes fra knap 40 pct. til 25 pct.
»De fleste forventer, at han vil gentage de løfter onsdag men fortsat ikke komme med ret mange bud på, hvordan det skal finansieres,« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.
Han peger på, at skattelettelserne sandsynligvis skal finansieres af dynamiske effekter, hvor regeringen håber, at skattelettelserne bliver selvfinansierende gennem højere økonomisk vækst og øget beskatning i USA frem for i udlandet.
Men hvor store bliver skattelettelserne så?
Trumps sidste skatteplan i valgkampen gav skattelettelser på 6.000 mia. dollar over 10 år, mens republikanernes plan lød på 3.100 mia. dollar. Hos Jyske Bank vurderer man, at skattelettelserne bliver »ganske betydelige«.
»Men vi tror også, at de skattelettelser, som måske bliver vedtaget, bliver betydeligt mindre,« siger chefanalytiker Kim Fæster.
Virksomhedernes gæld til Skat er eksploderet
På hjemmefronten fik Skat endnu en gang ørene i maskinen tirsdag, da det kom frem, at Skat og kommuner må regne med at vinke farvel til op mod 80 mia. kroner ud af i alt 100 mia. kroner, som danskerne skylder blandt andet i skat, parkeringsafgifter, fartbøder, moms og licens.
Men virksomheder også har en stor andel af i den voksende gæld til staten, skriver Berlingske Business onsdag. På bare tre år er danske virksomheders gæld til Skat vokset med over 60 pct., så virksomhederne nu skylder mere end 26 mia. kroner. Og milliarderne? Langt de fleste skal Skat ikke satse på at få igen, vurderer revisionshuset PwC.
»Det er et udtryk for, at der er virksomheder, der får lov til bevidst at sløse med betalingerne til Skat,« siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR - danske revisorer. Hele artiklen kan læses her.
Klækkelige rabatter på leasingbiler koster dyrt
Fra den ene skattesvipser springer vi til en anden. Finans skriver onsdag, at det koster statskassen dyrt, når bilfirmaer, bilimportører og leasingfirmaer sælger nye biler til hinanden med store rabatter.
Data afslører eksempelvis, at der er blevet solgt Hyundai Tucson-biler for omkring 91.000 kroner inklusiv registreringsafgift, selv om bilen har en listepris på 314.995 kroner hos forhandlerne.
»Hvis tingene forholder sig sådan, som det her er beskrevet, lyder der ikke til at være rimelighed i tingene,« siger Karsten Lauritzen i en skriftlig udtalelse.
Business-redaktionen anbefaler
- Eksklusive nichehoteller er den bedste forretning
- Karrierekvinder: Mænd får mere i løn, bare fordi de er mænd
- Tyskere sprøjter 30 mio. kr. i underskudsramt dansk stamcellebank
Rottekonge i trecifret millionsalg
Den danske rottekonge Preben Fritzbøger får nu kontant udbytte af syv millioner rotters død. Han sælger sit livsværk, Wisecon, til den svenske skadedyrsbekæmperforretning Anticimex for et trecifret millionbeløb, skriver Børsen.
Preben Fritzbøger står bag en rottefælde med navnet WiseTrap, der kombinerer højteknologiske sensorer med dræberspyd. Fælden placeres i kloakrørene, og når gnaverne bliver spottet af en sensor, bliver et bundt spyd skudt af sted ovenfra, så rottens rygsøjle knækker.
»Vi er superstolte over, at så stort et firma har valgt, at det, vi har skabt, skal bruges som hovedprodukt til at vinde verdensmarkedet,« siger stifter og topchef Preben Fritzbøger.
Endomondo-stifter forlader sit livsværk for at blive iværksætter igen
En dansk iværksætter, der også har gjort en god forretning, er 35-årige Mette Lykke, der tilbage i 2007 stiftede motionsappen Endomondo med to McKinsey-kolleger.
Endomondo blev især kendt, da amerikanske Under Armour i 2015 betalte 575 mio. kr. for firmaet, og selv om Mette Lykke formentlig kan leve af gevinsten resten af livet, har hun valgt at stoppe som direktør for Endomondo og senior vice president i Under Armour. I stedet skal hun være direktør for selskabet Too good to go, som hun tilbage i november investerede i, skriver Finans.
»Det har været en svær beslutning, for jeg elsker Endomondo, men nu er der gået ti år, og jeg savner start-up-livet og miljøet. Jeg savner vækstfasen, hvor man går fra ikke at være nået så langt og til, at det rykker hurtigt på kort tid,« siger Mette Lykke.
Dagens gyldne håndtryk
I juni vil det være så godt som slut for den tidligere gigant på internettet, Yahoo. Flere års forsøg på at redde selskabet og tage konkurrencen op mod Google er fejlet.
Adm. direktør Marissa Mayer kan dog forlade selskabet med 186 mio. dollar - 1,3 mia. kroner - i hånden. Det skriver New York Times, der har set dokumenter sendt til Yahoos aktionærer.
Det sker i dag
- Televirksomheden Telia kommer med regnskab kl. 07.
- Novozymes kommer kl. 08 med regnskab for de første tre måneder af 2017.
- Kl. 09 offentliggør Danmarks Statistik, hvilke typer elektronik familien Danmark har derhjemme.
- Drikkevaregiganten Pepsi Co kommer kl. 12 med regnskab for årets første kvartal.
- Det sociale medie Twitter kommer med regnskab for første kvartal 2017 kl. 13.
- Donald Trump lancerer med egne ord en »stor skattereform«.
Det sker på markederne
Rekordresultater i amerikanske virksomheder gav nye aktiehop tirsdag, hvor Nasdaq-indekset ramte indeks 6.000 for første gang nogensinde. Den gode aktiestemning fortsætter her til morgen på de asiatiske markeder, hvor gevinsterne står i kø for femte dag i træk.
- Nikkei 225 i Japan: +0,7 pct.
- Hang Seng i Hongkong: +0,6 pct.
- Shanghai Composite i Kina: +0,4 pct.
- Amerikanske aktiefutures: +0,1 pct.