Alle har ret til en fed Tesla: Teslas første mellemklassebil er rullet af samlebåndet

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

EPA/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT HANDOUT

Selvom kalenderen viser, at vi er godt inde i juli, og mange i det danske erhervsliv nyder en velfortjent sommerferie, skal du ikke snydes for dit daglige nyhedsoverblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder. Vi lægger ud med Elon Musks nye bil:

1
Teslas første mellemklassebil er rullet af samlebåndet

Elbilfabrikanten Tesla forstår at tiltrække opmærksomhed om virksomhedens nylanceringer. Den nye Model 3 er ingen udtagelse. Med en startpris på 35.000 dollar er modellen Teslas første reelle bud på en mellemklassebil, som almindelige lønmodtagere skal have råd til.

Det første eksemplar af bilen rullede af samlebåndet fredag, og den heldige ejer bliver inden ringere end Teslas administrende direktør, Elon Musk, der allerede har vist sin nye bil frem på Twitter:

Produktionen af Model 3 vil vokse eksponentielt, så der skal produceres 100 biler i august og over 1.500 biler i september. Produktionen skal forsætte og stige efter september, og planen er, at der skal produceres 20.000 Model 3-biler i december.

Bilen vil gå fra 0-96 km/t på seks sekunder, og vil få en rækkevidde på mindst 400 km.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Messerschmidt vil have Danmark ud af »taberklubben EU«

Morten Messerschmidt (DF) har efter otte måneders sygdom gjort comeback i politik. Han har dog haft lejlighed til at følge briternes på deres vej ud af EU, og Messerschmidt ser gerne, at Danmark gør briterne følgeskab ud af unionen i de kommende år.

Det siger han til Børsen:

»Når Storbritannien er kommet ud af EU, og røgen har lagt sig, så ved vi, hvad alternativet er til EU-samarbejdet. Så kan man spørge danskerne, om alternativet ikke ville være mere attraktivt end at blive i den taberklub, som EU er,« siger Morten Messerschmidt.

Søren Espersen, politisk næstformand og medlem af DF's ledelse, kalder Morten Messerschmidts melding om en dansk folkeafstemning for »lige efter bogen.«

3
Provinsen vil tabe flest job til robotterne

En ny undersøgelse fra Den Sociale Kapitalfond i samarbejde med Trygfonden og Det Centrale Handicapråd viser, at de job, der i dag eksisterer i Vestjylland, Vestsjælland og på Lolland Falster, er i størst risiko for at blive overflødige af ny teknologi, robotter og automatisering.

Det skriver Berlingske.

Omvendt er kommunerne nord for København sammen med Aarhus og Odense kendetegnet ved, at få mennesker er beskæftiget i job med høj risiko for automatisering. Rapporten forudser, at hvad der svarer til omkring 820.000 eller 39 procent af alle danske job, i den nærmeste fremtid står til at blive overtaget af robotter og ny teknologi.

4
Uber vil tilbage til Danmark

For blot tre måneder siden forlod kørselstjenesten Uber Danmark i kølvandet på den ny taxilov, der blandt andet stiller krav om taxameter og videoovervågning i bilerne.

Men nu kan Uber være på vej til et opsigtsvækkende comeback i Danmark, siger kørselstjenestens talsmand, Kristian Agerbo til Danmarks Radio:

»Vi er parate til at tilpasse os danske forhold, og vi håber, at der kan blive en dialog om, hvordan sådan en model kunne se ud, siger Kristian Agerbo, talsperson for Uber i Danmark.«

Uber, der første gang kom til Danmark i 2014, har været stærkt omstridt, og chaufførerne er blandt andet blevet anklaget for ikke at betale skat og for at konkurere med taxibranchen på ulige vilkår. I skrivende stund sidder fem Uber-chauffører på anklagebænken i Københavns Byret i en ny bølge af sager om piratkørsel.

»Vi lavede nogle begynderfejl i Danmark, det indrømmer vi gerne, men vi skabte noget, som folk var glade for, mener Kristian Agerbo, der samtidig lover, at det nye Uber vil overholde dansk lovgivning,« siger Kristian Agerbo.

5
Det tidligere ØK vil ikke glemmes i Danmark

Flytteservicevirksomheden Santa Fe kæmper for ikke at blive glemt i Danmark. Selskabet er resterne af Det Østasiatiske Kompagni – engang Skandinaviens største virksomhed – og vil nu ind på det danske marked og går samtidig på opkøb i USA.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med en underliggende positiv udvikling mandag morgen, hvor investorerne lader sig inspirere af Wall Streets stærke præstationer fredag, mens en sammenlægning af containeraktiviteter hos de store japanske rederier og en styrket amerikansk dollar forstærker effekten på børsen i Tokyo.

Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset stiger 0,8 pct., og det bredere Topix-indeks ligger med et plus på 0,6 pct.

På det kinesiske fastland er tendensen let negativ. Shanghai Composite falder 0,2 pct., mens CSI 300-indekset er så godt som uændret.

Det sker i dag

  • Kl 9.00: Dansk betalingsbalance, maj.
  • Kl 9.00: Danske forbrugerpriser, juni.
  • Kl 9.00: Dansk handelsbalance, maj.
  • Kl 15.00: Eurogruppen mødes.