Alarm over dyk i danske industrijob

Når produktionsjob outsources, trækker de videnjob med sig. Derfor skal Danmark bremse jobdøden i industrien, lyder det fra erhvervslivet og eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Glem alt om, at Danmark kan leve af videnjob, når produktionsjob fosser ud af landet med kurs mod Kina og Indien. For arbejdspladser inden for forskning og udvikling flytter i stigende grad med for at ligge tæt på produktionen.

Læs også: Chefen rykker til udlandet

Sådan lyder den opsigtvækkende advarsel fra både erhvervsliv og eksperter. De efterlyser en plan for, hvordan Danmark kan bremse outsourcingen af industriarbejdspladser og -produktion - for dermed at sikre fremtidige videnjob. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det er en fejl, at vi hidtil ikke har forstået, at hvis vi vil beholde de videntunge job i Danmark, skal det også være muligt at beholde produktionsjob i Danmark. Og vi har stort set ingen viden om, hvordan vi kan gøre det, siger DI's forskningschef, Charlotte Rønhof.

NKT er blandt de virksomheder, der har outsourcet både produktion og udvikling til blandt andet Kina.

Læs også: Derfor insourcer Lego

- Forskning og udvikling følger produktionen og til en vis grad markedet. Og på langt sigt kan man ikke forestille sig, at man har produktion ét sted og forskning og udvikling et andet, siger NKT's tekniske direktør Søren Isaksen.

Siden 1990 er der forsvundet næsten 170.000 job i industrien. I samme periode har danske virksomheder skruet så voldsomt op for forskning og udvikling i udlandet, at hver fjerde forskningskrone nu lægges her.

Læs også: Alt kan outsources

Rådet for Teknologi og Innovation (RTI), der rådgiver regeringen, er bekymret.

- Det bliver sværere at bevare forskning og udvikling i Danmark, hvis ikke der også fortsat er tilhørende produktion i Danmark af et vist omfang, skriver RTI i en endnu ikke offentlig rapport.