Akut mangel på nye metalarbejdere

I over ti år har søgningen på smedeuddannelsen og industritekniker været faldende. Manglen på metalarbejdere vil være katastrofal om få år.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

Maskin- og metalindustrien går en mørk fremtid i møde, hvis der ikke kommer flere unge ind på smedeuddannelserne. Antallet af unge i gang med en erhvervsuddannelse i metal- og maskinbranchen er på ti år fra 1997 til 2007 faldet kraftigt. Samtidig er aldersfordelingen i samme periode blevet forskudt således, at den gennemsnitlige metalarbejder er næsten ti år ældre. Lægger man disse to faktorer sammen, viser fremskrivningen, at der i en nær fremtid vil være stor mangel på metalarbejdere.

- Det ser rigtig alvorligt ud. Det er efter min mening det største problem i branchen lige nu. Det er en ond spiral, der kører, og den er ikke lige til at rette op, siger Charlotte Vilsholm, der er uddannelseskonsulent ved Metal- og Maskinindustrien.

Image-problem

Mens der i 1997 var omkring 7.000 unge i gang med en metaluddannelse, var der i 2007 kun cirka 5.200, der lærte om svejsninger på skolerne. Kurven, der ellers har været konsekvent faldende, havde et lille knæk i den positive retning da højkonjunkturen var på sit højeste. Det var dog et minimalt opsving, der vurderes til at være efterfulgt af et endnu et fald, da den økonomiske afmatningen satte ind.

Metal- og Maskinindustrien erkender, at det er dem, der har ansvaret for at få flere til at vælge uddannelsen i fremtiden.

- Branchen har et generelt image-problem. Hvis jeg siger metalarbejder, så tænker de fleste på at stå i en mørk, varm og beskidt fabrikshal og udføre hårdt arbejde. I virkeligheden er der utroligt mange spændende jobs, men der er ikke mange, der kender til de mange fordele. Det skal skolerne og vi ud og fortælle de unge, siger Charlotte Vilsholm.