Aktier: Wall Street satte trumf på igen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske aktiekurser fortsatte torsdagens positive takter i kølvandet af præsident Donald Trumps indikationer om en forestående stor lempelse af selskabsskatten. Dermed sluttede ugen med endnu et sæt rekorder i de tre store aktieindeks.

Stigningerne fortsætter mandag morgen, hvor børserne i Asien ligger med solide plusser, efter at topmødet mellem præsident Trump og den japanske premierminister, Shinzo Abe, i weekenden forløb uden tilløb til skænderier om hverken handelshindringer eller valutakursforhold.

De amerikanske aktiefutures ligger mandag morgen med stigninger på 0,2 pct.

S&P 500-indekset sluttede fredag med en gevinst på 0,4 pct. i 2316,10. Det tunge Dow Jones-indeks steg 0,5 pct. til 20.269,37, og Nasdaq-papirerne lukkede med en stigning på 0,3 pct. i 5734,13.

- Investorerne var begyndt at blive bekymrede for, at den ny regering var kørt af sporet og forfulgte andre emner. Men nu er skattelettelser tilbage på forsiden. Markedet evaluerer effekten på økonomien af det som helhed, ikke bare den højere indtjening per aktie i selskaberne, siger senioranalytiker Kim Forrest fra Fort Pitt Capital Group til Reuters.

En forestående skattelettelse kommer ifølge avisen Wall Street Journal som lidt af en overraskelse for markedet, der havde vurderet, at en skattereform ikke ville blive lanceret før til næste år.

S&P 500-indeksets ugentlige udvikling endte med et plus på 0,8 pct., mens Dow Jones-aktierne steg 1,0 pct. over de fem dage. Nasdaq-selskaberne var dog ugens højdespringer med en stigning på 1,2 pct.

Fredagens eneste økonomiske offentliggørelse var en skuffende forbrugertillidsindikator fra University of Michigan. Tillidsindikatoren faldt til 95,7 i februar fra 98,5 i januar.

Analytikere havde kun ventet et fald til 98,0.

POSITIVT NÆSTEN OVERALT

Kun de defensive aktier i dagligvaresegmentet lukkede med negativt fortegn fredag, og faldet var - med et minus på under 0,1 pct. - knap til at øje på.
Anderledes positivt gik det råvaresegmentet, der lå helt i top med en stigning på 0,9 pct. efterfulgt af energi og industri, der begge lukkede med en gevinst på 0,8 pct.
Oliepriserne steg 1,5 pct. efter en stærk rapport fra det Internationale Energiagentur, hvoraf det fremgik, at Opecs produktionsaftale nu har nået over 90 pct. af målet.

Oliesværvægterne Exxon Mobil og Chevron steg henholdsvis 0,8 pct. og 0,7 pct.

På selskabsfronten lancerede detailgiganten Sears Holding en ny spareplan. Den pressede varehuskæde, som allerede i starten af januar meldte om butikslukninger, nedskæringer og frasalg, har igen fundet sparekniven frem. Der skal skæres mere end 1 mia. dollar i de årlige udgifter. Markedet tog godt imod planen, og aktien steg godt 25 pct.

Mead Johnson Nutrition fik et købstilbud fra den britiske gigant Reckitt Benckiser. Tilbuddet, der er på omkring 15 mia. dollar, sendte aktien op med godt 5 pct.
Spiludvikleren Activision Blizzard, der blandt andet står bag Candy Crush Saga, præsenterede planer for aktietilbagekøb og øget udbytte. Investorerne bifaldt tiltagene, og aktien blev handlet 19 pct. op.