Aktier i raketfart over hele kloden

Grønne skud og tegn på, at det går bedre med verdensøkonomien myldre nu frem. Det har på det sidste sendt aktierne op med rask fart. Fredag udløses spændingen om, hvordan det gik med amerikansk økonomi i årets andet kvartal.

Foto: Scanpix. »Der er tale om noget, som minder om en stabilisering. Vi begynder at se tegn på, at nedgangen tager af, og vi er i en tidlig fase af en opgang,« siger Peter Possing Andersen, økonom i Danske Bank. Her ses en amerikansk børsmægler.
Læs mere
Fold sammen
Et lettelsens suk går i disse dage gennem de finansielle markeder over hele kloden. Det er regnskaber fra nogle af klodens største koncerner, som viser sig at være mindre slemme end frygtet. Det har sammen med en række spirende økonomiske signaler fra amerikansk økonomi udløst noget, der mest af alt minder om en sand aktiefest fra øst til vest.

For første gang siden årets start er det amerikanske Dow Jones-indeks således igen oppe over 9.000-stregen, og herhjemme er C20-indekset tilbage over 300, hvilket er 40 procent højere end ved bunden i marts.

Flere andre steder tales ligefrem om den længste og mest massive optur for aktier, der er set i årtier. På den japanske børs i Tokyo, kunne der eksempelvis efter en stigning på 1,5 procent i går prales af, at kurserne nu er skudt i vejret ni dage i træk.

Det er første gang i intet mindre end 21 år at en fremgang af den kaliber udspiller sig for åbent tæppe.

Spæde tegn på bedring på boligfronten
Også prisen på olie er hoppet vejret, så den igen er over 70 dollar per tønde, mens det særlige »Vix-indeks,« der viser størrelsen på aktiemarkedets daglige udsving, og som derfor er en slags feberkurve for hele verdensøkonomien, er faldet til det laveste niveau siden det amerikanske finanshus Lehman Brothers kollapsede i september sidste år.

Med til at skabe optimisme er også spæde tegn på, at der er en bedring på vej på både det amerikanske bolig- og arbejdsmarked, hvor brat nedgang er afløst af stabilisering. Men på det sidst er der er også kommet lidt mere positive økonomiske meldinger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der har centralbankchef Ben Bernanke i spidsen.

Så måske er den aktuelle penge- og finanskrise langsomt men sikkert nu ved at klinge af, og senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank siger da også, at 76 procent af de 154 store amerikanske selskaber, der indgår i SP500-indekset, og som ind til videre har aflagt regnskab for første halvår, har overrasket positivt.»Regnskaberne er ikke gode. Det kan man ikke sige. Der er fald i omsætningen, store besparelser og meldinger om meget svære vilkår som venter forude i den sidste del af året. Men regnskaberne er mindre dårlige end frygtet,« siger Jacob Pedersen.

"Nedgangen løjer af"
Økonom i Danske Bank, Peter Possing Andersen kalder på tilsvarende vis regnskaberne for »mindre slemme end ventet.«

»Der er tale om noget, som minder om en stabilisering. Vi begynder at se tegn på, at nedgangen tager af, og vi er i en tidlig fase af en opgang,« siger Peter Possing Andersen.

Fredag udsender USA tal for den økonomiske vækst i årets andet kvartal. Selv om det er historiske tal, og selv om de fleste på aktie- og obligationsmarkedet er mere optaget af mere fremadrettede indikatorer, så er tallene vigtige denne gang. De siger nemlig noget om, hvorvidt USA kan vente en hurtig økonomisk fremgang, eller må døje med de nuværende store fald i velstanden i længere tid. Der ventes at fald i forhold til kvartalet før på tæt ved 1,5 procent, opgjort på årlig basis. Det lyder umiddelbart som en negativ nyhed.

»Men det er en lidt mindre nedgang end i første kvartal, og i de kommende kvartaler venter flere af de store amerikanske banker, at væksten bliver svagt positiv,« siger Peter Possing Andersen.

USA økonomi skrumpede med hele 6,3 procent i fjerde kvartal sidste år og med 5,5 procent i første i år. Det fik mange til at frygte, at depression ville afløse recession. Men den helt store nedtur ser ud til at være undgået især på grund af den faldende rente, og de massive finanspolitiske pakker, som er søsat i USA.

Fortsat er arbejdsløsheden i USA dog høj og hastigt på vej mod ti procent af arbejdsstyrken. Det kan sammen med de senere års prisfald på boliger og aktier sætte pres på det private forbrug, som står for 70 procent af al økonomisk aktivitet i USA. Men trods dette er der klare forventninger om, at USA og dermed også resten af verden står foran en forsigtig fremgang og bedre tider fra nu af, efter den værste krise i mere end 80 år har været på spil.