Aktier: Grøn start på sommeren

Der er lagt op til aktiestigninger i Europa, når sommerens første handelsdag skydes i gang kl. 9 rundt omkring på kontinentets børser.

Læs mere
Fold sammen

Sidste uge sluttede med aktiefald op til afrundingen af maj, og blandt andet det danske C20 Cap-indeks faldt 0,7 pct. Men siden er stemningen dog vendt, og aktiefutures i både USA og Europa indikerer stigninger på mellem 0,3 og 0,6 pct.

Mandag lyder startskuddet for en uge, der er tætpakket med nøgletal. Til morgen er der præsenteret tal for erhvervstilliden i Kina, som lå nogenlunde som forventet i maj. Senere kommer der blandt andet PMI-tal fra eurozonen og tyske forbrugerpriser. Fra USA kommer der statistik over det personlige forbrug, PCE-prisdeflatoren og ISM-indekset for industri.

Blandt selskaberne er der til gengæld usædvanligt tomt i kalenderen sammenlignet med de seneste to måneder. Regnskabssæsonen for første kvartal er slut, og vi skal helt frem til 17. juni, før der igen er danske selskaber, der er regnskabsaktuelle.

Vestas er mandag udsat for en kritisk analyse fra den amerikanske storbank Citigroup. Citis analytikere sænker nemlig sin anbefaling af Vestas-aktien til "sælg" fra tidligere "neutral". Vindmølleaktien har da også haft seks stærke måneder på børsen og er fordoblet siden oktober 2014.

A.P. Møller-Mærsk mener, at selskabets præstationer berettiger en højere aktiekurs. Mærsk-aktierne handles med en såkaldt konglomeratrabat, men det er ikke retfærdigt, siger topchef Nils Smedegaard Andersen til Børsen.

- Jeg ønsker, at aktiemarkedet en dag finder ud af, at vi er bedre til at forvalte en investering i vores forskellige sektorer, end hvis de selv skulle udvælge selskaber i disse industrier enkeltvis. Det burde alt andet lige give en bedre prisfastsættelse, lyder det fra Mærsk-direktøren over for Børsen.

Mærsk B-aktien kostede fredag 13.100 kr. ved lukketid. Fredagen bragte igen nyt om svage fragtrater på containermarkedet, som dog delvis opvejes af en fortsat lav brændstofpris.

Genmab ventes ifølge Sydbank at være i fokus i forbindelse med selskabets potentielle kræftmiddel Daratumumab, der i et fase 2-forsøg offentliggjort på ASCO-konferencen viste, at næsten 30 pct. af patienterne responderede på produktet.

- Tre personer blev helt fri for kræft, mens 10 øvrige havde meget gode responser, hvilket defineres som en reduktion på 90 pct., mens 18 yderligere havde delvis respons, skriver Sydbank i sin morgenanalyse.

Fredag lukkede Genmab i 596,50 kr. efter et fald på 0,3 pct.

Weekendens fodbold har bekræftet, at Brøndby IF vinder bronzemedaljer i superligaen og dermed er klar til europæisk fodbold næste sæson. I den bedste danske række får klubben selskab af den Aarhus Elite-ejede klub AGF, men det bør ikke sende investorer flokkende mod Aarhus-selskabet, mener Økonomisk Ugebrev. Der er stadig seriøse risici i aktien, skriver ugebrevet.

På udbyttefronten skal investorer i SPEAS være opmærksomme på, at der mandag fragår et udbytte på 1500 kr. per aktie.