Akademikere i klemme i jobsystem

Højtuddannede risikerer at blive ofre i nyt jobsystem, hvor kommunerne har eneansvaret for de arbejdsløse, forudser eksperter. Minister forsvarer ordningen.

Foto: Scanpix. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forsvarer det nye jobsystem
Læs mere
Fold sammen
De højtuddannede ledige risikerer at komme alvorligt i klemme, fordi kommunerne netop har overtaget ansvaret for den samlede beskæftigelsesindsats. Det mener flere faglige organisationer og eksperter, der peger på, at kommunerne hverken har de rette incitamenter eller kvalifikationer til at gøre en ekstra indsats for at få ledige akademikere i job.

»Der er to bekymringer. Dels at de kommunale jobcentre vil være for små til at udvikle faglig kompetence i forhold til specielle grupper som de højtuddannede. Dels at kommunerne vil lukke sig om sig selv og koncentrere sig om deres egne virksomheder i kommunen og deres egne ledige,« siger professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen.

Netop de højtuddannede ledige søger typisk job i hele landet. Tidligere havde kommunerne blot ansvaret for kontanthjælpsmodtagerne, men skal nu også overtage indsatsen for de A-kasse-forsikrede ledige fra staten.

Arbejdstagerorganisationerne frygter også for fremtiden i det nye kommunale system.

»Arbejdsmarkedet for akademikere defineres ikke i en kommune. Det defineres i langt højere grad af internationale konjunkturer og nationalpolitiske beslutninger. Vi er bekymrede,« siger Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forsvarer dog den nye ordning og vil give den tid.

»Jeg mener bestemt, at jobcentrene kan håndtere de ledige akademikere også, men jeg er selvfølgelig klar over, at det er en anden indsats, der skal gøres, og derfor har vi forpligtet jobcentrene til at lave en særskilt ordning for akademikerne,« siger beskæftigelsesministeren, som påpeger, at kommunerne er tvunget til at drage private aktører ind i beskæftigelsesindsatsen.