Akademikere: Finansloven fejler fundamentalt

Akademikernes fagforbund mener, at finansloven rammer ved siden af indsatsen for at få flere akademikere i job.

Her forelæsning i dansk på Institut for nordiske studier og sprogvidenskab, Københavns Universitet Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Den netop vedtagne finanslov undlader at tage fat på problemet med høj ledighed blandt akademikere.

Sådan lyder beskeden fra fagforbundet Akademikerne og formand Ingrid Stage som en kommentar til, at indsatsen for at få flere akademikere ud i mindre virksomheder, ikke er en del af finanslovforliget mellem regeringen, Venstre og de Konservative.

»Jeg er utrolig oprørt over, at hverken regeringen eller de borgerlige partier har fundet det nødvendigt at finde de ti millioner kroner, der skal til for at styrke jobskabelse for den gruppe danskere, der p.t. har de største ledighedsproblemer,« siger Ingrid Stage i en skriftlig kommentar.

Hun peger på, at 28 procent af de nyuddannede akademikere stadig går ledige et år efter afsluttet uddannelse. Og det er dokumenteret, at den faggruppes kompetencer kan være med til at skabe vækst og udvikling i tusindvis af mindre virksomheder, der ikke har erfaring med at ansætte akademikere, forklarer Ingrid Stage.

»Det er så tudetosset, at politikerne ikke har ønsket at sikre dette match,« siger hun.

En kampagne har de seneste to år netop sat fokus på faggruppen, og det har ifølge Ingrid Stage skabt 2.000 nye jobs.

»Det er meget svært for mig at forstå sammenhængen i regeringens politik. Med den ene hånd øger man markant optaget på universiteterne og presser de studerende til at komme hurtigere gennem studiet og ud på arbejdsmarkedet. Med den anden hånd fjerner man de instrumenter, der skal hjælpe med at øge akademikernes beskæftigelse i den private sektor,« siger Ingrid Stage.