Aftalebrud koster Starbucks 15 milliarder kr.

Den amerikanske kaffekæde Starbucks skal betale milliarder i kompensation til Kraft for at have brudt en aftale om salg af poser med kaffe fra Starbucks i Krafts nordamerikanske supermarkeder.

Poser med Starbucks kaffe i et supermarked i Californien, USA. Starbucks skal betale milliarder i kompensation efter brud på en aftale med Kraft Foods om salget af kaffeposerne i supermarkeder. Fold sammen
Læs mere

Kompensationen er resultatet af en voldgiftssag mellem de to store amerikanske virksomheder, der var uenige om brandingen og salget af Starbucks kaffe til Krafts kunder under en aftale, der løb frem til 2014. Det skriver internationale medier.

De 2,76 milliarder dollars - eller 15 milliarder danske kr. -  svarer ifølge Financial Times til det Starbucks har tjent siden starten af 2012 og frem til september 2013, og selskabet sagde efter afgørelsen, at det ville genudsende det seneste regnskab for at bogføre omkostningerne fra afgørelsen i årsregnskabet, som Starbucks afleverede i september 2013.

Starbucks kan ifølge Reuters ikke appellere afgørelsen, som virksomheden efterfølgende erklærede sig "lodret uenig" i.

Siden 1998, har Kraft har eksklusive rettigheder til at markedsføre og sælge kaffe fra Starbucks. Det var meningen, at aftalen automatisk skulle fornys hvert tiende år med mindre den blev opsagt i enighed af de to parter.

Men i 2010 besluttede den amerikanske kaffekæde sig for at trække sig fra aftalen, og gav i stedet rettighederne til Acosta Inc.

Starbucks beskyldte Kraft for ikke at leve op til aftalen, blandt ved ikke at håndtere Starbucks brandet ordentligt, og dermed skadet den amerikanske kaffekædes forretning. Kraft afviste anklagerne og sagde, at hvis Starbucks ville ud af aftalen, så ville Kraft kompenseres for tabet af omsætningen af kaffeposerne.

Mondelez International Inc samlede i okotober 2012 Krafts nordamerikanske supermarkeder i en selvstændig virksomhed. Ifølge en aftale mellem de to virksomheder skal Mondelez modtage den fulde kompensation fra voldgiftssagen mellem Kraft og Starbucks.

Gerd Pleuhs, top jurist i Mondelez, sagde efter afgørelsen, at firmaet var glade for at afgørelsen i voldgiftssagen bekræftede, at Starbucks var skyldige i kontraktbrud.

Kompensationen var større end forventet på Wall Street, men svarede nogenlunde til de 3 milliarder dollars som Kraft havde søgt, udtaler to analytikere til Reuters.