Aftale om dåsepant forsinket

Aftale om tysk-dansk pantordning trækker ud.

Det var meningen, at en aftale om, at danskerne i fremtiden skal betale pant på dåser købt i Tyskland, skulle være faldet på plads inden sommerferien.

Det danske og det tyske miljøministerium var blevet enige om hovedtrækkene i en model for en pantordning, men nu har det tyske miljøministerium bedt om mere tid, fordi der er opstået problemer på grund af tyske momsregler. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En dansker, Hansen, køber en dåseøl i en grænsebutik i Tyskland. Han skal betale 19 pct. i tysk moms - også af selve dåsepantet, som typisk ville være 1 kr. De momspenge ryger i den tyske statskasse. Men når Hansen afleverer den brugte dåse et sted i Danmark igennem Dansk Retursystem, skal Dansk Retursystem udbetale den krone til Hansen, som han betalte i pant i forretningen i Tyskland. Så er alt i orden for Hansen - han har betalt 1 kr. i pant og fået 1 kr. tilbage.

Men problemet for Dansk Retursystem er, at man ikke får en hel krone fra Tyskland, fordi de 19 pct. af dåsepantet er moms og nu ligger i den tyske statskasse.