Aftale om dåsepant forsinket

Aftale om tysk-dansk pantordning trækker ud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var meningen, at en aftale om, at danskerne i fremtiden skal betale pant på dåser købt i Tyskland, skulle være faldet på plads inden sommerferien.

Det danske og det tyske miljøministerium var blevet enige om hovedtrækkene i en model for en pantordning, men nu har det tyske miljøministerium bedt om mere tid, fordi der er opstået problemer på grund af tyske momsregler. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En dansker, Hansen, køber en dåseøl i en grænsebutik i Tyskland. Han skal betale 19 pct. i tysk moms - også af selve dåsepantet, som typisk ville være 1 kr. De momspenge ryger i den tyske statskasse. Men når Hansen afleverer den brugte dåse et sted i Danmark igennem Dansk Retursystem, skal Dansk Retursystem udbetale den krone til Hansen, som han betalte i pant i forretningen i Tyskland. Så er alt i orden for Hansen - han har betalt 1 kr. i pant og fået 1 kr. tilbage.

Men problemet for Dansk Retursystem er, at man ikke får en hel krone fra Tyskland, fordi de 19 pct. af dåsepantet er moms og nu ligger i den tyske statskasse.