AE: Det kommer til at gøre ondt

Direktør i AE, Lars Andersen siger, at Økonomisk Redegørelse demonstrerer, at det langt fra er piece of cake at opnå nulvækst i den offentlige sektor, som regeringen har givet befolkningen indtryk af

Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Regeringen må være ærlig og fortælle befolkningen, at det gør ondt, hvis vi skal opnå nulvækst i den offentlige sektor. Det koster ubehagelige nedskæringer, og er ikke den piece-of-cake, som regeringen giver udtryk for," siger Lars Andersen, som er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Hvis det var så let, hvorfor udvikler det sig så, som redegørelsen nu viser? Nulvækst er ikke bare noget, man kan opnå uden store nedskæringer."
Lars Andersen peger også på, at det gør det vanskeligt, at danskerne generelt har vænnet sig til højere og højere levestandard. Derfor vil nulvækst i det offentlige forbrug nemt blive opfattet som nedskæringer.

Arbejder-økonomen rækker dog regeringen en lille hjælpende hånd og peger på, at noget af den uønskede stigning i den offentlige økonomi kan skyldes, at planlagte investeringer konteres som drift. "Hvis kommunerne eksempelvis udskifter vinduer og renoverer bygninger, tæller det muligvis med som drift. Det er der noget, der tyder på, fordi de offentlige investeringer ikke stiger som forventet. Så enten er vækstpakken blevet en klasker, eller optræder nogle af investeringerne i det offentlige som forbrug," siger han.