Advokater: Virksomheder melder oftere ansatte til politiet

Boston Consulting Group, Amrop og Vestas har alle meldt tidligere ansatte til politiet for alvorlige strafferetlige forhold som bedrageri og mandatsvig. Politiet bliver langt oftere involveret i virksomheders tvister med tidligere ansatte, vurderer advokater.

Vindmøllegiganten Vestas politianmeldte sin bortviste finansdirektør Henrik Nørremark i 2012 for påstået mandatsvig, og den sag er langt fra enestående. Danske virksomheder bruger i stigende grad politianmeldelser som et skarpt våben i tvister med tidligere ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: bt-jga

Danske virksomheder bruger i stigende grad politianmeldelser som et skarpt våben i tvister med tidligere ansatte. Det vurderer en række fremtrædende advokater med speciale i ansættelsesret. Tidligere ansatte kan få karrieren ødelagt, mens virksomhederne omvendt risikerer at få beskidte interne opgør med svær bevisbyrde luftet i fuld offentlighed.

Netop nu kører der en opsigtsvækkende sag i Københavns Byret, hvor konsulent­huset Boston Consulting Group har politianmeldt en tidligere juniorpartner. Den sag er langtfra enestående. Vindmøllegiganten Vestas politianmeldte sin bortviste finansdirektør Henrik Nørremark i 2012 for påstået mandatsvig, mens Berlingske i dag kan fortælle historien om et dramatisk internt opgør i en af landets førende headhuntere, Amrop, der i 2013 politianmeldte en tidligere konsulent. En mørkelagt sag med navneforbud kører også netop nu, hvor en finansiel virksomhed har politianmeldt en konkurrent for at have stjålet fortrolige kundeoplysninger i forbindelse med jobskifter mellem de to. I december foretog Københavns Politi otte ransagninger i den sag.

Hos advokatfirmaet Horten oplever partner og ekspert i ansættelsesret, Finn Schwarz, en stigende tendens til, at politiet bliver involveret i stridigheder mellem fratrådte ansatte og virksomheder.

»Som rådgiver og advokat for direktører og andre nøglepersoner i over 25 år har jeg i de senere år konstateret en klar tendens til, at fratrædelsessituationer, som jo ellers reguleres af den indgåede direktørkontrakt og ansættelsesretten – altså det civilretlige system – forsøges omgået af virksomheders anvendelse af politianmeldelser. Adskillige sager i de senere år viser, at anmodningen om en politimæssig efterforskning er blevet et mere almindeligt brugt instrument i værktøjskassen, end det har været tidligere,« siger Finn Schwarz.

Finn Schwarz repræsenterer i øjeblikket den konsulent, som Amrop fyrede og politi­anmeldte i 2013, og som blev frifundet før jul. Han repræsenterer også forhenværende Vestas-direktør Henrik Nørremark i den verserende sag mod Vestas.

Morten Langer, advokat hos Norrbom Vinding og ekspert i ansættelsesret

»I dag ser virksomhederne det oftere sådan, at de er nødt til at melde folk til politiet, så man ikke bliver beskyldt for at putte med noget.«


Morten Langer, advokat hos Norrbom Vinding og ekspert i ansættelsesret, oplever samme stigende tendens.

»Arbejdsgiverne er ikke mere kritiske, og medarbejderne er ikke mere tyvagtige. Men det sker oftere, fordi virksomheder er bange for at få kritik for ikke at gøre noget,« siger han og tilføjer:

»Jeg ser ikke nogen sager, hvor arbejdsgiverne bruger det som pression. Jeg ser det derimod sådan, at virksomheder tidligere var mere tilbageholdende med at gå til politiet. I dag ser virksomhederne det oftere sådan, at de er nødt til at melde folk til politiet, så man ikke bliver beskyldt for at putte med noget. Der er bare kommet en større bevågenhed på, om virksomheder opfører sig ordentligt,« konstaterer han.

Pernille Backhausen, partner hos Sirius Advokater og formand for foreningen Ansættelsesadvokater, oplever ligeledes en stigende tendens til, at politiet bliver inddraget.

»Jeg tror, at det dels skyldes et hårdere miljø end tidligere, og at man også tidligere så igennem fingre med mere, end man gør i dag. Men jeg er ikke i tvivl om, at antallet af politianmeldelser er langt større end antallet af sigtelser og antallet af domfældelser,« siger Pernille Backhausen og tilføjer:

»Det er en tendens, som især har vist sig inden for de seneste fem år, hvor vi også ser politianmeldelser inden for konkurrenceret og markedsføringsret for at bremse konkurrenter. Det så vi ikke i samme udstrækning tidligere.«

Advokat Mai-Brit Storm Thygesen er forsvarer for den politianmeldte konsulent i Boston Consulting-sagen. Hun opfordrer virksomhederne til at vise omtanke, hvis de politianmelder.

»Det er et kæmpeapparat, der sættes i gang, og det koster rigtigt mange penge. Derfor skal retssystemet bruges af de rigtige grunde. Man skal også huske på, at hvis man anmelder en medarbejder for økonomisk misbrug i forbindelse med et ansættelsesforhold, er straffen fængsel. Det, tror jeg desværre, først for sent går op for arbejds­giverne,« siger hun.