Århus bedst til at skabe nye IT-job

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De århusianske IT-virksomheder er rigtig gode til at skabe nye job. I 1995 var der godt 9.000 arbejdspladser i Århus-områdets IT-virksomheder. I dag er det vokset til næsten 14.000. Det svarer til en vækst på 48 procent. Den tilsvarende vækst for Storkøbenhavn er 34 procent, mens væksten på landsplan er 30 procent.

Tallene fremgår af en undersøgelse af den danske IT-sektor, som lektor Kent Nielsen, Handelshøjskolen i Århus, har udarbejdet for det såkaldte ti kommune samarbejde - d.v.s. Århus og de ti omkringliggende kommuner.

Kent Nielsen forklarer væksten med en stor koncentration af højtuddannede inden for IT. Samarbejdet mellem undervisningsinstitutioner, forskere, virksomheder og kommuner er med til at tiltrække nye virksomheder, og hvis de samarbejder endnu tættere vil det give Århus-området gode muligheder for fortsat at tiltrække iværksættere og investorer, mener Kent Nielsen.

Finn Støy er direktør for den østjyske brancheforening IT-Forum. Han tillægger væksten i Århus-området et godt mix af små, mellemstore og store IT-virksomheder. Der etableres mange nye, små innovative virksomheder, som på sigt kan vokse sig store. Og de store, veletablerede virksomheder fungerer samtidig som lokomotiver.

- Stærke virksomheder som Systematic Software Engineering, CCI Europe og CSC Scandihealth er med til at drive beskæftigelsen frem på IT-området, og det kommer hele sektoren til gode med efterspørgsel på flere og bedre IT-uddannelser, siger Finn Støy.

En af de danske virksomheder, der er med til at få antallet af IT-arbejdspladser til at stige i Århus-området, er Escon Electronic. Den har hovedkontor i Esbjerg og en udviklingsafdeling i Århus, fordi den ikke kunne tiltrække kvalificerede ingeniører og dataloger til Sydvestjylland. I dag er udviklingsafdelingen vokset til 12 medarbejdere fra tre i 2000.

Escon Electronic udvikler logistiksystemer til blandt andet fødevareindustrien og har 80 medarbejdere på landsplan. Direktør Jan Depenau deler Kent Nielsens og Finn Støys syn på de bagvedliggende årsager til væksten i området.

Han fortæller, at såvel København som Ålborg var med i overvejelserne, men på grund af den store koncentration af kvalificerede medarbejdere i Århus var det ikke svært at træffe den endelige beslutning.

- Århus er meget stærk på IT-området, og især Katrinebjerg er meget attraktiv for en IT-virksomhed som vores. Det er guld værd at være placeret, hvor tingene foregår, betoner Jan Depenau.