Årets rokade på de bonede gulve aftales i baglokalet

Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator på Berlingske Business Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forvent ingen revolutioner på årets perlerække af general­forsamlinger, som løber af stabelen netop i disse uger. Titusinder af aktionærer møder op, og økonomisk er det en fest. Udbytterne har aldrig været større.

Så skulle man tro, at de børsnoterede selskaber ville diske op med det helt store kolde eller varme bord. Men nej, de fleste steder bliver aktionærerne spist af med en monoton oplæsning fra regn­skabet, dirigentens oplæsning af dagsordenens punkter samt efterfølgende en kop skrub-hjem kaffe og en småkage. Generalforsamlingerne er ikke en fest, men derimod en lovkrævet forestilling, der fra bestyrelsens side skal overstås hurtigst muligt. Aktionærer er gode at have, men besværlige at have med at gøre face-to-face.

Jeg har tidligere været ude med kritik af disse komplet ligegyldige general­forsamlinger, og tendensen med indholds­løse generalforsamlinger ser ud til at fortsætte i 2017. Nuvel, ATP stiller sit spørgsmål, Dansk Aktionærforening sit spørgsmål, derudover kan det være et par enkelte politiske indlæg samt et par indlæg fra private aktionærer, som høfligt bliver besvaret af formanden med et par intetsigende bemærkninger.

De store generalforsamlinger er i realiteten et levn fra fortiden, som det er pokkers svært at lave om på. Ikke mindst fordi netop disse børsnoterede selskabers bestyrelser ikke må sige noget som helst, som vil kunne påvirke aktiekursen. Derfor er generalforsamlinger ikke et mødested, hvor ejerne kan diskutere fortiden, nutiden og fremtiden for deres fællesejede virksomhed, men derimod en årlig begivenhed, hvor bestyrelsen aflægger rapport om de beslutninger, der er taget.

Udbytteprocenten er for længst lagt fast, aflønningspakkerne for direktionen er lagt fast og arbejdet med at sammensætte bestyrelsen overstået for flere måneder siden, typisk i efteråret.

Her er et par personnedslag på årets generalforsamlinger:

Novo Nordisk. Formanden Göran Ando er presset. Han har mistet sine tre bedste folk på få år, aktien er styrtdykket, tilliden til Novo Nordisk-­bestyrelsen har lidt et knæk. Ny mand i bestyrelsen bliver et gensyn med den norske oliemand Helge Lund, som var med i Novo Nordisk for et par år siden, og som – lige pt. – må siges at være det bedste bud på at efterfølge Göran Ando.

A.P. Møller - Mærsk. Formandsskifte, Jim Hagemann Snabe afløser Michael Pram Rasmussen. Hvad vigtigere er, Mærsk står midt i en historisk opsplitning af konglomeratet. Forvent dog ingen konkrete nyheder på det område.

DSV. »Same procedure as last year.« Formanden, den 71-årige Kurt Larsen, fortsætter på formandsposten i den succesrige transport- og logistikkoncern.

Danske Bank. Den tidligere finansboss hos Mærsk, Trond Westlie, glider ud af Danske Bank-bestyrelsen – efter at han også røg ud som direktør i Mærsk. Esplanadens interesser i Danske Bank skal fremover alene varetages af direktør Lars-Erik Brenøe, som til daglig er leder af formandssekretariatet i Mærsk.

William Demant Holding. Danfoss-­direktør Niels Bjørn Christiansen overtager formandsposten efter Lars Nørby Johansen, som i stedet glider op som formand i Oticon-fonden. Spørgsmålet er, om Danfoss-chefen kan have en tung C20-formandspost plus en masse andet på sit CV ved siden af topchef­jobbet i Danfoss.

Rockwool. Flere års uro i bestyrelsen. Ny formand bliver den tidligere topchef i Royal Unibrew, Henrik Brandt.

Topdanmark. Efter blot to år som formand forlader Kirkbi-direktør Søren Thorup Sørensen Topdanmark for at overlade formandsposten til hoved­aktionær­repræsentanten Thorbjörn Magnusson.

Scandinavian Tobacco Group. Tobakkens grand-old man Jørgen Tandrup forlader formandsposten i STG.

Nets. Aktien er styrtdykket siden børsnoteringen i efteråret, men der er ikke lagt op til ændringer i bestyrelsen.

På kvindesiden er Stine Bosse og Lone Fønss Schrøder – i Danmark – blevet overhalet af Lene Skole og Annette Sadolin som de flittigste bestyrelses­kvinder. Især Lene Skole har en tung porte­følje med seks bestyrelsesposter.

Derudover fortsætter tendensen med udlændinge i danske bestyrelser. Seks store selskaber har ikke-danskere som formand.

Jens Chr. Hansen er erhvervskommentator på Berlingske Business