Årelangt opsving gør virksomheder og fonde mere forsigtige

Det er ikke frygten for en økonomisk nedtur, men for inflation og rentestigninger, der får dansk erhvervsliv til at træde på bremsen.

483355303.jpg
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen har foretaget en rundringning til en stribe finansdirektører i dansk erhvervsliv, der afslører, at danske virksomheder og fonde positionerer sig til nye tider på erhvervsmarkedet med en reel risiko for at løbe ind i økonomiske øretæver. Det langvarige opsving skaber altså frygt for, at inflationen og renterne begynder at stige.

- Vi frygter allermest, når renterne begynder at stige. Det vil slå igennem både på vores aktie- og obligationsbeholdning. Derfor har vi reduceret vores renterisiko og vælger aktier som banker og ejendomsselskaber, som vi tror, vil klare sig bedre i en situation med rentestigninger, siger Bertil From, der er finansdirektør i Lundbeck Fonden, som råder over en pengetank på 65 mia. kr., til Jyllands-Posten.

Også i landets største pengetank, ATP, hvor der ligger ca. 770 mia. kr., er det den stigende inflation, der har fuldt fokus. Derfor har finansdirektør Kasper Ahrndt Lorenzen tøjlet risikoen.

- Det er aldrig godt at køre til grænsen for risiko, specielt ikke hvis vi kigger ind i lidt stigende volatilitet, hvad enten det måtte komme fra makrocyklen, den generelle prisfastsættelse, centralbankerne eller geopolitik, siger finansdirektøren til Jyllands-Posten.

Avisen har også haft fat i blandt andet Per Skovsted, der er direktør for Villum Fonden og Velux Fonden, landets største pensionsselskab, PFA.

/ritzau/FINANS