Aamund revser Thorning om topchefers løn

Statsminister Helle Thorning-Schmidt nævnte i gårsdagens nytårstale, at topchefer også må gå ned i løn, når de forlanger, at deres medarbejdere skal. Det er tom appel, lyder det fra erhvervsmanden Asger Aamund.

Foto: Esben Zøllner Olesen

”Hvis en virksomhed beder sine medarbejdere om at holde igen med lønkrav, så er det også rimeligt, at det gælder for alle. Også på chefgangen. Alle skal bidrage. Der er ingen fribilletter”.

Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i gårsdagens nytårstale til den danske befolkning. En tale som statsministeren i dag over en bred kam har fået kritik for. Nu melder erhvervsmanden, direktøren og bestyrelsesformanden Asger Aamund sig også ind i koret af kritikere, hvor det især er førnævnte formulering om topchefers lønniveau, der vækker harme.

”Det handler om at fordele elendigheden. At appellere til misundelsen, som Helle Thorning-Schmidt gør, er helt forkert. Det er jo ikke hende eller politikerne, der bestemmer, hvad cheferne skal have i løn. Det er jo aktionærerne. Det er en tom gestus, hun fremfører, som ikke vil føre til noget,” siger Asger Aamund til Business.dk.

I november offentliggjorde organisationen Lederne en lønstatistik for 20.000 privatansatte ledere. Her konkluderede man, at danske ledere på tværs af brancher i gennemsnit steg 3,6 pct. i løn på et år. En stigning som er det dobbelte af, hvad de almindelige lønmodtagere steg i løn i samme periode. Det er dog ikke et problem ifølge Asger Aamund. Tværtimod er der brug for gode ledere i krisetider som, og dermed koster det på lønsiden.

”Der er mere end nogensinde brug for de skarpeste ledere, og så man betale, hvad det koster i stedet for at sætte dem ned i løn og så få sekunda-lederne. Der er jo et marked for topledere, ligesom der er for fodboldspillere. Det er jo det samme som at bede FCKs stjernespillere om at gå ned i løn ligesom borgerne på arbejdsmarkedet. Det vil jo være idiotisk, da de vil forlade klubben med det samme. Hvis vi begynder at lave et kunstigt lavt lønniveau for de bedste ledere, som er ude af trit med, hvad de får andre steder i Europa, så vil de forlade Danmark,” siger Asger Aamund.

Han mener ikke, at det er virksomhedernes opgave at være solidariske med et samfund, der er på vej ned. Det er op til virksomhederne selv.

”Fra politisk side bliver der lagt et stigende pres på virksomhederne for at vise en pseudo-etisk holdning, som skal være solidarisk med det samfund, der er ved at blive forarmet og mere og mere ramponeret. Det handler om at gå ned med skibet på en solidarisk Titanic-manér. Det er det, der ligger i Helle Thorning-Schmidts appel,” siger Asger Aamund.

Han mener, at 2012 også vil byde på lønstigning til toplederne, da der kræves mere og mere af dem.

Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv vil man ikke gå ind og kommentere på kvaliteten af nytårstalen set med erhvervsbriller, men man tror også på, at det ikke skal være et politisk anliggende.

”Virksomhederne kan godt finde ud af det selv, og jeg tror ikke, vi vil opfordre vores medlemmer til at efterleve det,” siger Jens Klarsskov, adm. Direktør i Dansk Erhverv.