Aalborg-firmaer vil »adoptere« ledige unge

»Erhvervsadoption« hedder et nyt beskæftigelsesprojekt i den østlige del af Aalborg, hvor lokale virksomheder skal introducere unge, truet af ledighed, til arbejdsmarkedet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det økonomiske barometer er nået under frysepunktet, er der fortsat varme strømninger på dele af det danske arbejdsmarked.

I hvert fald er krisen ikke ensbetydende med, at virksomhederne dropper deres sociale ansvar. For kort tid siden kunne vi berette om Grundfos, der midt i fyringsrunder har fredet pumpekoncernens mange fleksansatte.

I Aalborg er et helt nyt beskæftigelsesprojekt, »Erhvervsadoption«, på vej med Bladt Industries og Arctic Container Operations som de første på banen med konkrete tilbud om praktikpladser til elever fra afgangsklasserne på tre skoler i Aalborg Øst, hvor begge virksomheder er placeret.

Yderligere en halv snes virksomheder har ytret interesse for at gå med i projektet, der går ud på at reducere de unges risiko for at havne i den voksende kø af ledige unge herhjemme. Netop Aalborg Øst er præget af høj ledighed.

Tovholder på det nordjyske projekt er BRF kredit, der gennem en halv snes år har arbejdet med projektorienterede indsatser i almene boligområder, for »Erhvervsadoption« er ikke bare et beskæftigelsesprojekt. Det er i høj grad også et projekt, der skal være med til at løfte et helt kvarter med iøjnefaldende problemer, der ikke er blevet mindre af krisen.

Hos BRF kredit kalder de konceptet »På tværs«. Projektchefen hedder Lene Hjorth, og hun mener, det nordjyske projekt nærmest er forbilledligt.

- Her er der ikke tale om, at en offentlig instans kommer med en masse penge til en social indsats. Her er det virksomhederne selv, der er drivkraften, og som viser, at det giver mening at engagere sig i lokalsamfundet, siger hun.

Lene Hjorth understreger, at der ikke er tale om nogen form for anbringelse af de unge på virksomhederne.

Trods den relativt høje ledighed i Aalborg Øst er denne del af den nordjyske hovedstad samtidig hjemsted for en række af byens store virksomheder som blandt andre Bladt Industries, der godt nok har sit udgangspunkt i Aalborg Øst, men som i dag i realiteten er en global virksomhed.

Her hedder den adm. direktør Peter Rindebæk. Han er samtidig formand for DI Aalborg, og han giver udtryk for, at det netop giver stor mening, at projektet netop har så skarpt fokus på Aalborg Øst, fordi det på en og samme tid som virksomhed er muligt at gøre en positiv forskel for såvel bydelens unge som bydelen selv.

Ideen til projektet opstod for et par år siden ved et borgermøde mellem virksomheder, kommunen, Aalborg Universitet og BRF kredit.