Åben skattedirektør i skandaler til halsen

Jesper Rønnow Simonsen har kæmpet med markante skandale­sager, siden han for godt to et halvt år siden satte sig i spidsen for en af Danmarks mest udskældte myndigheder og bebudede, at han ville arbejde for åbenhed og troværdighed.

Skattedirektør Jesper Rønnow Simonsen er blevet rost for at være en menneskelig og lyttende spydspids for Skat, men han har misset, at Skat er blevet franarret 6,2 milliarder kroner. Foto: Sonny Munk Carlsen Fold sammen
Læs mere

Han kom til Skat med ønsket om at skabe gennemsigtighed, åbenhed og troværdighed i den hårdtprøvede myndighed, men Skats topchef gennem de seneste to et halvt år, Jesper Rønnow Simonsen, har i stedet måttet kæmpe med den ene skandale efter den anden.

Der var skattesagen, der var skandalen om IT-knas med Skats inddrivelsessystem, og i denne uge kom det, der ligner danmarkshistoriens største skatte­skandale frem i lyset.

Jesper Rønnow Simonsen er øverste chef for 6.400 medarbejdere i en af landets mest udskældte organisationer, og han er gået til opgaven ved at kommunikere gennem sociale medier som en af landets mest aktive topchefer på blandt andet Twitter, LinkedIn og Skats interne sociale netværk, Yammer. En time hver dag bruger direktøren på sociale medier.

Han er blevet rost for at være den menneskelige og lyttende spydspids for Skat, og om sin tilstedeværelse på sociale medier har han sagt, at »hvis man melder sig ind, så må man også tage hele pakken med« forstået på den måde, at han gerne tager imod både positiv og negativ kritik.

»Jeg synes, det er en vigtig del af min opgave som topchef at kommunikere, hvad vi går og laver. Det er vigtigt for mig at gøre Skat til en åben, involverende og samarbejdende virksomhed,« har han sagt til magasinet Lederne.

I disse dage er der umiddelbart særligt brug for at være rustet over for den negative kritik.

For selv om Jesper Rønnow Simonsen har forsøgt at lytte, gå i dialog og opsøge viden om skatte­borgerne og Skats medarbejdere på sociale medier, har han alligevel over de seneste tre år misset, at først millioner og senere milliarder af kroner er blevet suget ud af Skats kasser fra udenlandske selskaber.

Således var over 40 procent af de gennemførte skatterefusioner alene i 2014 på udbyttesiden svindelsager.

Jesper Rønnow Simonsen har nu fået opmærksomhed som en af de mest centrale personer i den verserende svindelsag.

Som topchef har han haft ansvaret for at passe på Skats store pengetank, og det er ham, der har ansvaret for et tilstrækkeligt højt kontrolniveau. Derfor peger pilen på Jesper Rønnow Simonsen, når skandalesagen skal forklares.

Jesper Rønnow Simonsen kom til Skat fra en stilling som afdelingschef i Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, hvor han også har fungeret som sekretariatschef for overborgmesterens sekretariat.

Inden da var han kontorchef for minister- og ledelsessekretariatet i Kulturministeriet.

Han har en økonomisk uddannelse fra Københavns Universitet og har fungeret som mentor for ledere, kommende ledere og helt unge mennesker.