8000 danske småbønder mister EU-støtte

Regeringens plan for, hvordan EUs landbrugsreform skal udmøntes her i landet rammer 8.000 af landets helt små landbrug, der må klare sig uden landbrugsstøtte.

Fra 2015 må omkring 8.000 af landets helt små landbrug klare sig uden landbrugsstøtte, fremgår det af en plan fra regeringen om, hvordan EUs landbrugsreform udmøntes her i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 2015 må omkring 8.000 af landets helt små landbrug klare sig uden landbrugsstøtte, fremgår det af en plan fra regeringen om, hvordan EUs landbrugsreform udmøntes her i landet. Det skriver Jyllands-Posten.

Grænsen for hvor meget landbrugsjord der udløser direkte støtte ændres, så kravet hæves fra to hektar til fem, hvilket betyder, at omkring 8.000 af de 44.200, som i fjor fik landbrugsstøtte, slettes fra modtagerlisten.

Formand Lone Andersen i Familielandbruget under organisationen Landbrug og Fødevarer er skuffet.

»Det trækker den gale vej i en tid, hvor det i forvejen er svært at skabe vækst i landdistrikterne. Selvom det er mange små og hobbylandbrug, har de alligevel stor betydning for fødevareproduktionen og livet på landet. Det samme gælder den danske naturpleje. Kursen er forkert,« mener Lone Andersen.

Hun erkender, at et mål i reformen af EUs fælles landbrugspolitik er at skabe forenkling og lette administrationen af støtten.

»I nogle andre EU-lande går man dog den helt anden vej og øger ligefrem støtten til de små.«

Formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild, er heller ikke glad for beslutningen om , at hektargrænsen hæves og mener, at det vil koste de små bedrifter dyrt.

De 8.000 små landbrug modtog sidste år kun 74 millioner kroner af den samlede danske pulje på cirka syv milliarder kroner til landbrugsstøtte.

Det har for regeringen været afgørende, at det danske landbrug samlet ikke bliver stillet dårligere end landbruget i nabolandene.

»Derfor har vi lagt vægt på enkle regler,« siger Dan Jørgensen.

Fødevareordfører Per Clausen (Ø) fra Enhedslisten mener, at det er forkert, at tage støtten fra de små landmænd.

»Netop de små landmænd med forholdsvis med under 5 hektar jord står ofte for en mere miljørigtig produktion, hvor der også tages mere hensyn til dyrevelfærden. Derfor er det helt forkert at tage støtten fra dem. Vi vil derfor tage sagen op i folketinget og se om vi ikke kan få et flertal til at afvise regeringens udspil til fordeling af landbrugsstøtten på dette område. Der er ikke brug for tiltag, som yderligere stiller de store landbrug bedre i konkurrencen med de små landbrug, skriver Per Clausen i en pressemeddelelse.