64 pct. risiko for at Grækenland går bankerot

Finansmarkederne er igen voldsomt nervøse for, om Grækenland kan overleve og undgå en statsbankerot. Priserne på forsikring mod statsfallit slår nu alle rekorder, og Grækenland er begyndt at sælge øer for at skaffe penge i den stort set tomme statskasse. (Rettet)

Græske pensionister demonstrerer Fold sammen
Læs mere
Foto: PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grækerne rasede, da tyske politikere for nogle måneder siden foreslog, at Grækenland kunne sælge nogle af landets 6.000 øer for at skaffe penge i den tomme statskasse.

Men ifølge den britiske avis The Guardian er Grækenland nu rent faktisk begyndt at sælge både øer og store landområder, blandt andet på de populære ferieøer Mykonos og Rhodos. Angiveligt er det specielt kinesiske og russiske rigmænd, herunder mangemilliardær og Chelsea FC-ejer Roman Abramovich, der er interesserede i at blive græske ø-ejere.

"Det er en skam hvis det er kommet dertil, men i det mindste viser det, at Grækenland er parat til at gøre alt hvad der er nødvendigt for at forsøge at leve op til sine forpligtigtelser," siger kreditanalytiker Gary Jenkins fra Evolution Securities i London til The Guardian.
 
Der skal dog sælges en del øer, før Grækenland får løst sine økonomiske problemer. Fredag satte prisen for at forsikre sig mod en græsk statsbankerot en ny, trist rekord.

Selv om Grækenland har fået en redningspakke fra partnerne i eurozonen og den internationale valutafond på 110 milliarder euro, eller 818 milliarder kr., som bør kunne finansiere statsunderskuddet og refinansieringen af den offentlige gæld de næste tre år, så er frygten for et kollaps åbenbar.

Ejere af græske statsobligationer, eller blot spekulanter, kan forsikre sig mod en statsbankerot på markedet for Credit Default Swaps, eller CDS'ere. En CDS fungerer basalt som en forsikring. F.eks. kan man tegne en forsikring på 10 mio. dollar mod, at Danmark går konkurs inden 2015. Sådan en forsikring koster i øjeblikket 42,48 basispoint, eller knap ca. 0,43 pct., i forsikringspræmie om året. Det vil sige, at man skal betale 4.248 dollar om året i fem år, for at tegne en konkursforsikring på Danmark.

Prisen på en Credit Default Swap kan også ved hjælp af indviklede formler bruges til at beregne, hvad finansmarkedet siger den teoretiske konkursrisiko er. Hvis man putter Danmark gennem maskinen, så er konkursrisikoen over fem år på 3,88 pct., hvilket i praksis svarer til stort set nul. Faktisk er en fem-årig CDS på Tyskland marginalt højere end på Danmark.

Men prisen på en fem-årig græsk CDS ramte fredag 1.125,8 basispoint. Det betyder, at det koster over en mio. dollar hvert år i fem år at tegne en forsikring på10 mio. dollar mod en græsk statsbankerot. Det betyder igen, at den teoretiske konkursrisiko er hysterisk høje 63,4 pct.

Det eneste land der er har en højere konkursrisiko er Venezuela, der i stort omfang er en pariah i den vestlige verden, mens Argentina, der har flere statsbankerotter bag sig, i øjeblikket "blot" har en konkursrisiko over de næste fem år på 50 pct.