600 år gammelt dokument skal redde dansk fiskeri i England

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

Leave-kampagnen sendte op til Brexit-afstemningen en flotille af fiskefartøjer op ad Themsen med bl.a. leave-forkæmperen Nigel Farage med frue om bord. Foto: Ben Stansall/AFP
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen. Vi har samlet dagens allervigtigste nyheder, så du kan blive opdateret, før dagen starter.

I dag runder vi stridigheder på farvandende, hvor Storbritannien som følge af Brexit vil lukke af for danske fiskere, der fanger fisk ud for de engelske kyster. Det skaber diplomatisk ramaskrig og et 600 år gammelt dokument, kan vise sig at være afgørende. Derudover går det godt hos Mobilepay, der snart runder 10.000 brugere. Samtidig forlader Adidas-chef Kasper Rørsted sin bestyrelsesplads i Danfoss.

Men først skal vi vestpå:

New nordic oil

For at starte et sted drager vi mod vest, hvor der efter 10 års tørke endelig strømmer dansk olie ud. Det er Ravn-feltet, der blev fundet i 1986, som bliver det første nye danske oliefelt i et årti, der sættes i produktion.

»Det er et fund, som var for teknisk udfordrende. Men kombinationen af teknologisk udvikling og et par nye øjne har gjort, at man nu producerer fra lag, som man ikke tidligere troede var muligt,« forklarer Birgitta Jacobsen, der er adm. direktør hos Nordsøfonden, til Berlingske Business.

Ravn-feltet ligger relativt ødet i Nordsøen. Det er tyske Wintershall og Nordsøfonden, der er bagmændende bag det 4.000 meter dybe oliefelt, der indtil nu ikke er blevet udnyttet som følge af dets dybe beliggenhed og høje temperaturer.

Det er ikke et af de største olie-felter, der eksisterer, og derfor er investeringen fra Wintershall og Nordsøfonden også relativ lav i forhold til eksisterende felter som Dan og Halfdan, der er omtrent 50 gange så store. Wintershall er endnu ikke klar til at sætte ord eller tal på, hvor stort potentialet kan være i Ravn-området.

Fisk kan havne i Brexit-klemme

Vi hopper videre i oceanerne, hvor skumsprøjtene fra Brexit ser ud til at skabe en farvandsstrid mellem Danmark og Storbritannien. Der er et dramatisk fiskeopgør i vente, fordi briterne vil have fuld råderet over fiskene i deres egen dam. 33 procent af danske fisk, bliver fanget i den britiske økonomiske zone. Det svarer til 873 millioner af den samlede landingsværdi for fiskerne.

Både Boris Johnson og Theresa May har erklæret, at de vil have retten til egen vand så at sige, men dansk diplomati kæmper hårdnakket imod. Tirsdag kunne den britiske avis The Guardian fortælle, hvordan danske myndigheder siden den britiske afstemning har bygget på et forsvar for de nuværende aftaler, der tillader danske fiskere adgang til britisk farvand.

Afgørelsen på disputten kan ifølge The Guardian findes i et dokument, der dateres tilbage til 1400-tallet. Det ældgamle stykke papir stadfæster danske fiskeres adgang til de britiske farvande, og det danske diplomati skulle ifølge avisen være klar til at gå hele vejen Den Internationale Domstol i Haag for at fastholde danske fiskeres ret til at lande fremmede fisk i egen havn.

Adidas-chef forlader Danfoss' bestyrelse

På mere landfaste strøg skriver Finans historien om at Kasper Rørsted, der er administrerende direktør for den tyske sportstøjsgigant Adidas, har meddelt, at han forlader Danfoss' bestyrelse. Kasper Rørsted, som er en af Danmarks mest succesfulde ledere i internationalt perspektiv, har siden 2009 siddet i bestyrelsen i industri-koncernen. I oktober sidste år blev den 55-årige direktør i Adidas.

Det er bestyrelsesformand og medejer Jørgen Mads Clausen for Danfoss, der fortæller om afskeden til Finans:

»Kasper Rørsted har bedt om at få lov til at træde tilbage på grund af, at han har stort arbejdspres i sit nye job hos Adidas. Det er forståeligt nok, og nu har han også været her i syv-otte år, så han har aftjent sin værnepligt. Men vi har været utroligt glade for ham, og det er et stort tab, som er svært at fylde ud.«

Rema 1000-ejer smider 250 millioner i Uno-X

Den norske Reitangruppen, der blandt andet ejer Rema 1000 og 7-eleven, kaster 250 millioner kroner i Uno-X. det sker kun et halvt år efter at benzin-udbyderne omlagde strukturen i virksomheden og nu kommer altså penge til et ansigtsløft og »en komplet omlægning af forretningsmodellen.«

Det er Børsen, der fortæller historien om indsprøjtningen, der skal flytte virksomheden mod en franchise-model:
»Vi ændrer konceptet fundamentalt, så det går over til at være en franchisemodel frem for den tidligere, hvor vi selv har forestået al driften,« siger Michael Norden, der er administrende direktør i Uno-X Danmark.

Meningen med omlægningen er at få Uno-X's forretningsmodel til at minde mere om de andre butikker som Rema 1000, der som tidligere nævnt også er ejet af Retaingruppen. Det fortæller Michael Norden til Børsen.

»De andre kæder har haft stor succes og skabt solid lønsomhed ved at lave en model, hvor meget af ansvaret lægges over på det enkelte menneske,« siger han og uddyber:

»Hidtil har vi haft 150 tilsynsførende, som skulle holde tilsyn med stationerne ude i landet. Nogle steder er det gået fint, og nogle steder er det gået ret skidt. Med den nye forretningsmodel er de tilsynsførende væk, og så har vi samlet vores 150 stationer i 12 distrikter, hvor vi udliciterer driften til selvstændige på kontraktbasis.«

Mobilepay nærmer sig 10.000 nordiske netbutikker

Børsens skriver, at Mobilepay nærmer sig nemlig et stort rundt tal, når det drejer sig om, hvor mange netbutikker, der i dag bruger tjenesten. 10.000. Den Danske Bank-ejede service kæmper mod spillere som Mastercard og Visa, og derfor mener administrerende direktør for Mobilepay. Mark Wraa-Hansen, at det er afgørende, at de står stærkt overfor deres konkurrenter.

»De globale betalingstjenester som eks. Mastercard, Visa, Alipay og Paypal ligger allerede fra start på internationale virksomheders hjemmesider, så det gælder for os om at tilkæmpe os en plads blandt dem," siger Mark Wraa-Hansen.

Af den grund er det vigtigt med mange kunder og en brugervenlig platform, fortæller han.

»For os og de andre nordiske banker handler det om at få skala og synlighed i forhold til den konsolidering, der finder sted, så vi fremadrettet også kan være til stede på hjemmesiderne,« siger Mark Wraa-Hansen og fortsætter:

»Det handler om at sikre, at vi sammen med bankerne har en plads i den fremtidige værdikæde, når det kommer til onlinebetalinger.«

Det sker i dag

kl 11.00: Eurozonen: Handelsbalance
kl 11.00: Eurozonen: Forbrugerpriser,mart
kl 16.30: USA: Olielagre, uge 15
kl 18.00: USA: Formand for Federal Reserve i Boston, Eric Rosengren, holder tale
kl 20.00: USA: Beige Book

Det sker på markederne

I Tokyo rammes markedet af en markant styrkelse af yen, der forventes at trække aktiemarkedet ned. Det japanske marked svinger mellem plus og minus med fald i Nikkei 225 på 0,1 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et marginalt plus. De kinesiske børser er til gengæld generelt negative. Shanghai Composite handles 1,0 pct. lavere, mens CSI, skriver Ritzau Finans.  De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på op mod 0,1 pct. onsdag morgen.