6 ting du skal vide om Snapchats vilde børsdebut

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Her har du ugens sidste nyhedsoverblik. Der var fuld fart på Snapchat-aktien, som fik debut på Wall Street. Du får hele overblikket her.

Og så skal du høre om virksomheder, der skaber så mange nye jobs, at de ikke længere kan finde medarbejdere.

Velkommen til.

1
Snapchat

Ejerne af Snapchat, kaldet Snap Inc., fik i går debut på børsen i New York. Og det blev en vild dag for beskedtjenesten. Vi har her samlet nogle af højdepunkterne.

  • Snap-aktien blev værdisat til 17$, men det skulle hurtigt vise sig, at investorerne var klar til at give meget mere. Snap lukkede i 24,48$, hvilket gav en stigning på 44 pct.
  • Det store dag ét-kursspring var højere end Alibabas, Facebooks og Googles, men lavere end Twitters og LinkedIns.
  • Snap var den mest handlede amerikanske aktie i går. Flere end 215 millioner gange skiftede Snap-aktierne hænder, skriver Wall Street Journal.
  • Markedsværdien steg med mere end 60 mia. kr., og Snap Inc. har nu en værdi på mere end 230 mia kr.
  • De to unge stiftere Evan Spiegel og Bobby Murphy er nu begge gode for mere end 37 mia. kr og har skudt sig ind i top 300 over verdens rigeste personer.
  • I løbet af i går steg Snap Interactive Inc. - et selskab, som overhovedet IKKE står bag en beskedtjeneste - med mere end 13 pct., skriver WSJ. Pas på derude.

På Business Live holder vi i løbet af dagen øje med, hvordan Snapchat klarer den potentielt svære dag to.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Hvem kan finde en ingeniør?

Virksomhederne skaber jobs som aldrig før. Men det bliver efterhånden svært at finde kvalificeret arbejdskraft. Problemer med at finde medarbejdere er en af de største udfordringer i dansk erhvervsliv, viser en rundspørge foretaget af PwC.

De frygter, at det kan spænde ben for væksten.

I Berlingske Business kan du blandt andet læse om Linak-direktøren Bent Jensen, som ikke kan lokke ingeniører til Sønderjylland.

3
Vismændene: Skal Mærsk virkelig have skatterabat i Nordsøen?

Staten og Mærsk er på nippet til at underskrive en aftale, der vil sikre, at olie og gas i store mængder fortsat bliver pumpet op af Nordsøen i de kommende år. Aftalen indeholder skatterabatter til Mærsk. Men det er ikke nogen god idé, mener vismændene i Det Miljøøkonomiske Råd.

»Der er basis for at øge beskatningen i Nordsøen, sådan at en større del af det ekstraordinære overskud fra produktion af olie og gas tilfalder statskassen«, siger vismand Lars Gårn Hansen til Politiken.

Mærsk har tidligere truet med at lukke Tyra-feltet, som står for 90 pct. af den danske gasproduktion, hvis ikke man fik bedre vilkår af staten.

Business anbefaler:

4
Mistanke om kursfusk: Politi ransager Dansk OTC

Der vælter møgsager ned over kapitalfirmaet Dansk OTC.

Bagmandspolitiet har efter en anmeldelse fra Finanstilsynet ransaget hovedejeren Jesper Baks bolig, Dansk OTCs kontorer og en række relaterede selskaber. Det skriver Børsen.

Myndighederne mistænker Jesper Bak og hans selskab Marble Road Group for at have foretaget kursmanipulation sammen med OTC-selskaberne.

I forvejen har OTC fået kritik for at have hjulpet den skandaleramte virksomhed Hesalight med at hente 588 mio. kr. fra investorer. I maj langede Finanstilsynet desuden hårdt ud efter Jesper Bak for hans rolle som formand i Københavns Andelskasse.

5
Bortvist Hummel-direktør meldt til bagmandspolitiet

Den kulørte Hummel-sag tog i går eftermiddags endnu en uventet drejning.

Den bortviste Hummel-direktør, Søren Schriver, er blevet meldt til bagmandspolitiet torsdag. Det bekræfter Hummels ejer, Christian Stadil, i en e-mail til Berlingske Business.

Anmeldelsen er otte sider lang og indeholder 42 bilag. Ifølge Stadil-familien er det dokumentaion for, at Schriver har overtrådt straffelovens bestemmelser om returkommission, bedrageri og/eller mandatsvig.

Søren Schriver har afvist Stadil-familiens beskyldninger.

Det sker i dag

  • Kl 9 kommer Danmarks Statistik med tal for arbejdsløsheden i januar.
  • Senere i dag bliver Nintendos seneste satsning, konsollen Switch, lanceret i Danmark og resten af verden. Se billeder af den her.

Det sker på markederne

Aktørerne på de asiatiske børser sælges ud op til weekenden.

  • Nikkei i Japan falder 0,7 pct.
  • I Kina har de store børser fald på 0,4 pct.