5 store farer for aktiemarkederne

Efter Brexit er aktiemarkederne begyndt at rette blikket mod andre farer resten af året. Der er specielt fem områder, der vil være kraftigt fokus på. De kan sende aktiemarkederne ud på nye store op- eller nedture.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter solid uro og et større chok på grund af briternes nej til EU er aktiemarkederne klar til at se fremad. Brexit vil fortsat skabe rystelser, men investorerne vil langsomt vende blikket mod nogle af de andre farer, som lurer i horisonten. Og i løbet af det næste halve år er der en række begivenheder, der skal holdes skarpt øje med.

Tirsdag var det en ny hård dag på aktiemarkederne efter en række gode dage. Markederne sluttede i minus, og det kan skyldes, at investorerne simpelthen sælger lidt ud efter de foregående dages opkøb. Blandt andet for at forberede sig på, at der kommer jobrapport fra USA på fredag. Seniorstrateg i Nordea, Tine Choi Danielsen, fremhæver, at det er blevet tydeligt, at et engelsk EU-exit ikke ligger lige om hjørnet.

»Vi forventer derfor, at investorerne i højere grad vil vende blikket mod den fundamentale udvikling, dvs. nøgletallene, og lade Brexit være en politisk begivenhed, som kan poppe op fra tid til anden,« siger Tine Choi.

Nedenfor følger en beskrivelse af den farefulde færd, som investorerne skal styre gennem det næste halve år.

Amerikansk jobrapport

Jobrapporten fra USA kaldes for kongetallet for den amerikanske økonomi. Den beskriver, hvor mange nye job der bliver skabt i USA i løbet af en måned, og det er den vigtigste rettesnor for, hvor meget damp der er under kedlerne i verdens største økonomi. Der kommer jobtal igen fredag 8. juli, og denne gang vil de blive fulgt med ekstra stor opmærksomhed.

Jobtallet for maj skuffede nemlig fælt. Var det bare en uheldig måned, eller er det mere vedvarende? Analy­tikerne forventer, at antallet af nye job bliver på 175.000. Det afgørende for, hvordan aktiemarkederne herefter reagerer, er, i hvilket omfang det faktiske tal lever op til forventningerne. Bliver tallet som forventet, vil der sikkert ikke ske det store.

Hvis tallet skuffer fælt, vil der være to effekter på aktiemarkederne, som trækker i hver sin retning. Den negative effekt vil være, at markederne tror på dårligere amerikansk økonomi, og det vil sende aktiekurserne ned. Omvendt vil markedet med dårlige tal forvente, at Den Amerikanske Centralbank, Fed, venter endnu længere med at sætte renten op, og det vil give aktierne et skub i den rigtige retning.

Hvis jobrapporten er mere positiv end forudsagt, vil der også være to effekter, som trækker i hver sin retning. På den ene side viser det bedre amerikansk økonomi, og det trækker kurserne op. Modsat vil det øge forventningerne om en snarlig rentestigning i USA, og det vil sende aktiekurserne ned.

Hvilken effekt, som vil være den dominerende, er det næsten umuligt at spå om på forhånd.

»Hvis bare en af de store hedgefonde gør noget i en bestemt retning, følger alle andre hurtigt efter. Hvis du er stor nok, spredes rygterne hurtigt, og så er vi som lemminger,« siger Tine Choi Danielsen.

Hvad gør Janet Yellen?

Hvor hårdt vil den amerikanske centralbankchef Janet Yellen fare frem med renteforhøjelser i USA? Efter Brexit er forventningerne på aktiemarkederne, at der ikke vil komme en renteforhøjelse i USA før langt ind i 2017.

Den engelske centralbank kom tirsdag med en hjælpende hånd til den britiske økonomi. Det fik det britiske aktiemarked til at klare sig bedre end de øvrige markeder med et lille plus.

Forventningerne på aktiemarkederne går på, at både Den Amerikanske Centralbank, Fed, og Den Europæiske Centralbank, ECB, vil gøre, hvad de kan for at dæmpe de negative effekter af Brexit. For Fed vil der i givet fald være tale om at udskyde en renteforhøjelse.

Et fingerpeg om, hvad Fed vil gøre, kommer onsdag aften, når referatet fra det seneste rentemøde i Fed bliver offentliggjort. I referatet kan man læse, hvor store risici Fed mener, der er ved Brexit. Hvis referatet kan tolkes derhen, at Fed alligevel vælger at hæve renten, vil det sende aktierne på en ny nedtur.

Hvad gør Super Mario?

Chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi, er blevet kaldt Super Mario, og aktiemarkederne vil også have øjnene rettet mod hans handlinger de kommende måneder.

Før Brexit forventede markederne, at ECB vil sænke eurorenten til december samt forlænge programmet med opkøb af obligationer. Sidstnævnte sker for at sprøjte penge ud i markedet for på den måde at forsøge at skabe noget inflation.

Nu forventer markedet, at ECB kommer på banen tidligere end december med begge dele. Problemet for ECB er, at en række landes statsobligationer – herunder de tyske – er faldet så meget i kurs, at ECB ikke må købe dem. Seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingø mener derfor, at ECB kan blive nødt til at lempe reglerne for opkøb af obligationerne. Hvis ECB på et tidspunkt begynder at signalere, at de venter med det hele til december, vil det være en stor skuffelse for aktiemarkederne.

Regnskabssæsonen begynder

I USA skydes regnskabssæsonen i gang 11. juli. Indtjeningen i virksomhederne er den helt afgørende nøgle, som er med til at drive aktiemarkederne på langt sigt. Jo højere indtjening, desto bedre kurser og omvendt. Her og nu er det spørgsmålet, om de enkelte selskaber skuffer eller overrasker positivt. Og i en tid hvor usikkerheden på aktiemarkederne er stor, vil negative overraskelser påvirke mere end ellers.

En negativ overraskelse vil sende den enkelte aktie ned, men i hvilket omfang, resten af markedet vil blive ramt, er mere usikkert.

Hvis selskabet er stort nok, kan hele den pågældende sektor blive ramt. Et faremoment er de amerikanske banker. De styrtbløder, og der skal ikke mange grimme overraskelser til, før det kan give en negativ stemning på hele markedet.

Væksten i Kina

To gange i løbet af 2015 fik de globale aktiemarkeder sig nogle gevaldige nedture, som indtil videre får udsvingene efter Brexit til at blegne lidt. Begge gange var det devalueringer af den kinesiske valuta, som satte gang i kursdykkene. Det var en kraftig påmindelse om, at den kinesiske økonomi er blevet verdens næststørste, og dens betydning er derefter.

Usikkerheden om den kinesiske økonomi er i øjeblikket stor. Spørgsmålet er, om væksten i det store land mod øst kan komme op på seks pct. til 6,5 pct. I dagene efter Brexit blev Kina skubbet lidt i baggrunden på aktiemarkederne, og den kinesiske valuta blev svækket, uden at nogen lagde mærke til det.

Nu er der igen fokus på kineserne. Frygten er, at der kommer en ny devaluering. Det kan være udtryk for, at den kinesiske økonomi er blevet svag i koderne, og det vil trække hele Asien med ned. Det kan ikke undgå at påvirke resten af verden og derved også de globale aktiemarkeder.