40 æg fra jysk bager rummer gift fra europæisk skandale

Giftstoffet fipronil er fundet i 40 æg hos en dansk bager, bekræfter Fødevarestyrelsen.

40 æg fra jysk bager rummer gift fra europæisk skandale. Giftstoffet fipronil er fundet i 40 æg hos en dansk bager, bekræfter Fødevarestyrelsen.Se RB 10.08.2017 kl. 11.15. Arkivfoto: Eggs wait to be tested for contamination by the insecticide fipronil at the Chemical veterinary examination office in Krefeld, western Germany on August 7, 2017 Supermarkets in Germany, the Netherlands, Belgium, Sweden and Switzerland have pulled millions of eggs from the shelves after fipronil, a substance potentially dangerous to humans, was found in them. / AFP PHOTO / dpa / Marcel Kusch / Germany OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCEL KUSCH

København. 40 kogte, pillede æg, der onsdag blev fundet hos en jysk bager, er forurenet med et giftigt insektmiddel kaldet fipronil.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen over for TV2 News.

De giftforurenede æg er dermed en del af en større europæisk fødevareskandale, hvor millioner af æg er blevet trukket tilbage fra butikshylder i blandt andet Holland, Tyskland, Belgien og Sverige.

»Vi kan bekræfte, at det er æg, der stammer fra en af de besætninger i Holland, der er blevet forurenet med det her insektbekæmpelsesmiddel.«

»Det er på grund af et firma i Holland, der har svindlet med sprøjtemidler,« siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, til TV2 News.

Giftstoffet fipronil bruges mod lus, lopper og mider. Men EU-regler forbyder brug af det direkte på dyr, der skal ende på middagsbordet, fordi det kan være skadeligt for mennesker.

Tidligere har styrelsen beroliget de danske forbrugere med, at de fortsat kan købe æg i butikkerne.

Og det ændrer fundet hos den jyske bager ikke på.

»Vi har sagt, at de æg, man kan købe i butikkerne som normal forbruger, er primært fra Danmark. Og dem er der ikke nogen fare ved. Det er den samme situation, vi har i dag,« siger Nikolas Hove til tv-stationen.

Men Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke tilfælde som onsdagens fund.

»De æg, der er kommet ind her, er et æggeprodukt - der er gjort noget ved dem, og der kan vi ikke udelukke, der kommer tilsvarende sager senere i det her forløb,« siger beredskabschefen.

Han understreger, at styrelsen står klar, hvis der kommer flere forgiftede æg til landet.