4 milliarder skal lukke postens sorte hul: »Det er sateme mange penge«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

ARKIVFOTO af Karsten Hønge - Af Sara Gangsted, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Godmorgen,

Velkommen inden for til endnu et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder. Vi skal i dag møde en mand, som har tjent millioner på at sælge smykker i Afrika. Og så skal vi forbi borgmesterkontoret i Høje Taastrup, hvor det tager alt for lang tid at åbne en email.

Men først til historien om, at der er sat værdi på Postnords dybe, sorte hul.

1
Det kræver milliarder hvis PostNord skal overleve

Den danske del af PostNord er så trængt på økonomien, at der skal sendes 4 milliarder kroner til postvæsenet, hvis det igen skal være en sund forretning. Det har PostNord oplyst sin dansk-svenske ejerkreds ifølge Politiken.

Mens den svenske del af PostNord havde overskud i 2016, endte den danske del med et underskud på 1,5 milliarder, og egenkapitalen er nu helt forsvundet. En stor del af den nødvendige kapital skal bruges til at betale godtgørelse til de 3-400 ansatte, som vil miste jobbet i en kommende stor spareplan.

Når de 4 milliarder skal findes, vil PostNord formentlig kigge mod den danske stat. Regeringen vil ikke kommentere beløbet, men det vil til gengæld SFs Karsten Hønge.

»Jeg vil ikke kommentere beløb, men det er sateme mange penge, det handler om«, siger SF’s transportordfører.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Computerne virker ikke - borgmestrene er trætte af KMD

Hver gang Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), skal klikke sig ind på sin mailboks, tager det omtrent ét minut før Outlook åbner. Det er han træt af. Så træt, at han nu overvejer at droppe samarbejdet med IT-leverandøren KMD.

Og Michael Ziegler er ikke alene med sin irritation, skriver Finans.dk En lang række vrede kommuner samt en af landets største arbejdsgivere COOP mener, at KMDs IT-løsninger indeholder alt for mange fejl og problemer. Flere overvejer at lægge sag an eller finde en ny leverandør.

»Alle vores it-problemer skyldes KMD. Vi oplever dårlige leverancer, manglende efterlevelse af aftaler, uprofessionalisme og stærkt kritisable samarbejdsforhold,« siger koncernchef Peter Høgsted.

KMD er i forvejen i slagsmål med Kommunernes Landsforening, KL, over flere stærkt forsinkede IT-systemer.

#
Dagens tal

er 200.000. Så mange polakker vil vende hjem til Polen, som konsekvens af brexit. Det mener den polske regering, skriver Bloomberg. Det svarer til en fjerdedel af polakker i Storbritannien.

3
IT-klø til danske virksomheder

Vi bliver i IT-regi. De danske virksomheder investerer ikke lige så mange penge i ny IT og digitale teknologier, som vores nabolande gør. I 2015 blev der kastet 55 milliarder kroner efter nyt digitalt udstyr. Det svarer til 2,7 procent af vores samlede produktion, BNP.

Til sammenligning brugte eksempelvis Holland, Sverige og Frankrig alle mere end 3 procent.

Det kan koste konkurrenceevne og arbejdspladser, og det kan du læse mere om i Berlingske Business.

Business anbefaler

4
Claus Peter er blevet millionær på smykker i Afrika

Egentlig var Claus Peter Jakobsen på vej hjem fra Sydafrika i 2009. På trods af pool, egen havemand og job hos Morsø Brændeovne ville han hjem til Danmark. Men så hørte han, at Pandora havde brug for en lokal distributør.

Syv år senere solgte Claus Peter Jakobsens virksomhed Scandinavian Brand House smykker for Pandora i hele det sydlige Afrika med en omsætning på mere end 100 mio. kr. om året. Det har nu fået Pandora til at købe Claus Peter Jakobsens selskab for 119 mio. kr, skriver Børsen.

Til juli er danskeren færdig i det sydafrikanske selskab.

»Så trækker jeg nok et halvt år ud af kalenderen til at bryge med mine unger og min kæreste,« siger millionæren.

Det sker i dag

Vi er spændte på kl. 15, når Ryanair-direktøren, Michael O'Leary holder et pressemøde i København. Som sædvanligt vil Ryanair ikke fortælle, hvad det handler om, men du kan følge med direkte på Business Live.

Klokken 8 præsenterer Nets årsregnskab for 2016.

Det sker på markederne

De asiatiske marked ligger med stigninger tirsdag, efter Wall Street i går tog sin 12. dag i træk med grønne tal.

  • Japan: Nikkei-indekset stiger 0,7 pct., og det bredere Topix-indeks øger 0,8 pct.
  • Kina: Shanghai Composite stiger 0,3 pct., og CSI 300-indekset handles 0,2 pct. højere.
  • De amerikanske futures ligger med minimale udsving