3F'ere i aktion mod Skanskas østarbejdere

Protest. Mandag morgen stimlede omkring 100 danske murerarbejdsmænd op på Skanskas byggeplads på Havreholmen i København. De protesterede mod at storentreprenøren har hyret otte polske byggearbejdere, fremfor nogle af de 130 ledige danske murere.

Det er ikke i orden, når østeuropæiske murersvende får job for næsen af arbejdsløse danske murere.

Heller ikke selvom de får overenskomstmæssig løn.

Det mener 3F, som er utilfreds med at Skanska har ansat et hold polske murere, når der er en stigende ledighed blandt danske murerarbejdsmænd.

Mandag morgen stillede 3F op hos Skanska med otte danske murere iført arbjedstøj, som krævede at blive ansat frem for de otte polakker, som var mødt op til første arbejdsdag på byggepladsen på Havreholmen.

Skanska Danmarks direktør Jan-Gunnar Glave, der lidt efter ankom til byggepladsen, afviste de arbejdsløse 3F'ere under henvisning til arbejdsgiverens ret til selv at bestemme, hvem han vil hyre.

- Vi er godt klar over de har loven på deres side. Det er ikke det, vi bekymrer os om. Vi synes det er forkert at tage arbejdskraft ind udefra, når der er stigende arbejdsløshed herhjemme, siger Lars Jensen, der er formand for 3F's sektion for Bygge, Jord og Miljøarbejdere.

Sagen udredtLars Jensen tror ikke på, at der er flaskehalse inden for murerfaget.

Skanskas direktør Jan-Gunnar Glave oplyser til ErhvervsBladet, at Skanske ikke søger flere folk. Blokaden i morges fra de ledige danske mureres side var efter hans mening illegal, men sagen er blevet "udredt" nu, fortæller han.

- De polske folk, som er hentet til Havreholmen, er idag ansat hos Skanska i Polen og vi er i færd med et internationalt projekt hvor vi intregrerer vores ansatte fra forskellige lade. Projektet løber over seks måneder, forklarer Jan Gunnar Glave.

Hos Dansk Byggeri undrer direktør Jens Klarskov sig over, at fagbevægelsen rører på sig.

- Hvad så med de tilfælde, hvor danske byggevirksomheder tager danske folk med til opgaver i Tyskland, hvor der er ledige tyske murere. Det er vel den samme problemstilling, siger Jens Klarskov.

Han mener fagbevægelsen må acceptere, at der er bevægelse på tværs af grænserne.

- Vi er jo ikke et lukket reservat, lyder det.

Hyrer løbende folk fra udlandetDansk Byggeris 6500 medlemmer hyrer løbende flere folk fra udlandet, og Jens Klarskov har på fornemmelsen, at mange ikke er klar over, at der går danskere ledig.

- Det er jo ærgeligt, jeg tror kommunikationen er bristet, gætter han.

For omkring to måneder siden gjorde politikerne det endnu lettere for arbejdsgivere at hente østarbejdere til Danmark, netop for at dæmme op for flaskehalse og overophedning i byggebranchen. Det skete ved at man ophævede kravet om særlig opholdstilladelse i den såkaldte Østaftale.

Formanden for Dansk Byggeri, Povl Christensen ønsker ikke at kommentere på sagen da der er en navngiven medlemsvirksomhed involveret.