3F kræver jobpakke mod stigende ledighed

Gartnere, lagerarbejdere og bygningarbejderes ledighed er steget med 50 procent siden august. 3F kræver jobpakke, der kan redde mere end 7.000 job til næste år.

»Jeg tror, der bliver behov for en eller flere jobpakker på et tidspunkt,« siger Sociademokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Ledigheden blandt de faglærte og ufaglærte arbejdere i 3F stiger nu med så stor fart, at Danmarks største fagforening efterlyser en jobpakke, der kan forhindre tusindvis af lønmodtagere i at ryge ud i arbejdsløshed det næste år. Helt nye tal viser, at antallet af ledighedsberørte 3Fere er steget med 50 procent fra august til september, og derfor advarer forbundssekretær Per Christensen regeringen imod en for ensidig fokus på finanssektoren midt i krisens hede.

»Jeg vil ikke afvise, at der er brug for en bankpakke, for det er vigtigt, at virksomhederne også har mulighed for at låne penge og investere i krisetider. Men vores arbejdsløshed er på ganske få måneder steget med 50 procent, og derfor piner det os, at vi endnu ikke har set nogle konkrete initiativer for at sikre almindelige menneskers job ud over bankpakken,« siger Per Christensen.

Områder rammes
Fra august til december er antallet af ledighedsberørte 3Fere steget fra 11.627 til 17.452 personer i sæsonkorrigerede tal, og Per Christensen er ikke i tvivl om, at udviklingen fortsætter den forkerte vej.

»Vi har netop set LM glasfiber varsle afskedigelse af 450 medarbejdere. Hvis nogen er i tvivl om krisens omfang, så er det et tydeligt tegn på, at den kommer til at berøre rigtig mange almindelige lønmodtagere. For halvdelen af 3Fs medlemmer dækker dagpengeniveauet kun 48 procent af den løn, de har haft. Ved større fyringsrunder får det ikke alene konsekvenser for den enkelte familie, men for hele lokalområdet,« siger Per Christensen,

3F mener ikke, at politikerne skal nøjes med at sætte gang i forhandlingerne om en bankpakke i dag, de bør forhandle en jobpakke sideløbende.

»Der er ingen grund til at have den tilbagelænede holdning med, at man lige vil se tiden an. Vi foreslår øjeblikkelige investeringer i de offentlige bygninger på 3 milliarder kroner, og så skal kommunerne have mulighed for at ophæve anlægsloftet og investere så meget, som deres økonomi tillader,« siger Per Christensen.

S klar på jobpakke
Alt i alt vil 3Fs forslag, ifølge deres egne beregninger, øge de offentlige investeringer med 8 milliarder i 2009, hvilket vil øge beskæftigelsen med 7.400 personer.

Socialdemokraterne vil endnu ikke lægge sig fast på, hvordan en eventuel jobpakke kan se ud, men politisk ordfører Henrik Sass Larsen lægger ikke skjul på, at han er lun på idéen.

»Jeg tror, der bliver behov for en eller flere jobpakker på et tidspunkt,« siger Henrik Sass Larsen.

Han har imidlertid ikke selv tænkt sig, at smide en jobpakke på bordet under forhandlingerne om bankpakken i dag.

»Det er ligesom regeringen, der har udspillet. Hvis de har trang til at koble det hele sammen, så for mig ingen alarm. Men det kan godt være, at vi først kommer til at løse de forudsætninger, der skal til, for at vi kan få virksomheder og privatindvesteringer til at løbe rundt,« siger Henrik Sass Larsen.

Når man ser på de faktiske tal, er ledigheden blandt 3Fere nu højere, end den var på samme tid sidste år.