22 kommuner sænker skatten næste år

I 2017 hæver fire kommuner skatten, mens 22 sætter den ned. Indenrigsminister roser kommunernes påholdenhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal samlet ikke betale mere i kommuneskat næste år. Det viser kommunernes indberetninger til Social- og Indenrigsministeriet.

Skatten stiger i Fanø, Odense, Læsø og Rebild.

Da fire kommuner allerede i september fik ministeriets tilladelse til at hente flere penge hjem fra borgerne, var Holbæk også iblandt. Holbæk har valgt ikke at bruge muligheden - men nu gør Fanø det så i stedet.

Mens skatten altså stiger i fire kommuner, bliver den sat lidt ned i 22 kommuner. Samlet svarer det til, at kommunerne som helhed opkræver én million kroner mindre i skat.

Alle 98 kommuner. regner med at kradse i alt knap 266 milliarder kroner ind i 2017. De opkræver såvel person- og ejendomsskatter som dækningsafgift for erhvervsejendomme.

Kommuner skal under ét holde skatten i ro. Det har de lovet regeringen i budgetaftalen for 2017. Hvis de samlet hæver skatten, sænkes bloktilskuddet med samme beløb.

Kommunerne kan forhøje skatten inden for en ramme på 200 millioner kroner. Kommuner skal først søge om lov i Social- og Indenrigsministeriet. Samtidig kan kommuner søge tilskud, hvis de sænker skatten.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) hilser den kommunale påholdenhed velkommen.

- Igen i år er det mere end hver fjerde kommune, der skruer på skatteprocenterne, siger Karen Ellemann i en skriftlig kommentar.

- Jeg glæder mig over, at kommunerne samlet set lykkes at holde skatten i ro, samtidig med, at der lokalt har været mulighed for at tilpasse skatten. Det er en vigtig del af det lokale demokrati.