212 falske pensionskasser og et fiktivt univers: Sådan snød svindlerne Skat for 12 milliarder

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Erik Refner. Skat har udbetalt mindst 12,4 milliarder kroner til en række udenlandske svindlere, som bildte skattemedarbejdere ind, at de havde ret til at få udbytteskat retur.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik bliver vi klogere på den utrolige konstruktion, der snød Skat for 12,4 milliarder i sagen om udbytteskat.

Og så skal vi undre os over Ubers paradoksale comeback i København.

1
Et fiktivt univers og 212 falske pensionskasser

Bagmandspolitiet er i øjeblikket i fuld gang med at optrævle det netværk, der gennem flere år svindlede Skat til at betale mere end 12 milliarder kr. i udbytteskat. Politiken kunne i går fortælle, at politiet har rejst sigtelser mod to amerikanske statsborgere for at have haft andel i svindlen.

Nu har Bagmandspolitiet også en klar idé om, hvordan svindlen er foregået:

Bagmændene har angiveligt kreeret 212 falske amerikanske pensionsfonde til at gennemføre svindelnummeret. Svindlerne har bildt Skat ind, at pensionskasserne foretog opkøb i danske virksomheder. Herefter har Skat sendt dem store summer tilbage i skatterefusion, da de udenlandske fonde ikke skal betale skat af deres aktieudbytte i Danmark.

Men det fiktive univers stopper ikke her. For at få pensionskasserne til at fremstå ægte, gennemførte bagmændene store fiktive aktiehandler. På papirerne, som snød Skat, handlede selskaberne ikke bare med danske, men også med belgiske, tyske og japanske aktier. Det skriver Politiken.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Ubers paradoksale generobring af København

For mindre end tre måneder sagde Uber farvel til Danmark. Regeringen planlagde at gennemføre en ny lov, der vil favorisere de klassiske taxier og gøre livet surt for Uber. Nu er loven tæt på at blive til virkelighed. Og nu er Uber mod forventning pludselig på vej tilbage til København.

I går morges stod Ubers danske talsperson, Kristian Agerbo, pludselig i P4 København og fortalte, at Uber gør klar til at generobre København efter »nogle begynderfejl.«

Med den nye taxilov bliver det yderst vanskeligt, skriver Berlingskes Jakob Chor i denne analyse.

Business anbefaler

3
Novo taber på hjemmebanen

Novo Nordisks middel mod diabetes - supersællerten Victoza - bliver solgt i hele verden. Men på den danske hjemmebane bliver Novo for tiden overhalet af en tysker.

Siden oktober 2016 har det tyske familieselskab Boehringer Ingelheim med diabetesmidlet Jardiance trukket flere nye danske patienter end Victoza.

Det skyldes blandt andet en hård priskrig. Læs mere i Berlingske Business.

4
Brian Mikkelsen vil lokke svensk børs til Danmark

Den svenske mikrobørs Aktietorget skal til Danmark, mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

De danske iværksættere har brug for mere kapital, og her håber ministeren, at en ny børs vil hjælpe. Mindre danske selskaber kan i forvejen lade sig notere på mikrobørsen First North. Men de har brug for konkurrence ifølge Brian Mikkelsen.

»Jeg har inviteret dem (Aktietorget, red.) til København og sagt, at jo hurtigere de kommer til København jo bedre, fordi så kan vores First North få konkurrence," siger ministeren.

I 2016 var der 70 børsnoteringer i Sverige på First North og Nasdaq Nordic. På de danske børser var der blot seks noteringer.

Børsen har historien.

Det sker i dag

  • Kl. 07:30: Forsikringsselskabet Tryg kommer i dag med halvårsregnskab.
  • Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, besøger i dag og i morgen den belgiske hovedstad Bruxelles. I dag besøger han EU, hvor han skal mødes med EU's udenrigschef Federica Mogherini, mens Lavrov i morgen skal mødes med Belgiens udenrigsminister, Didier Reynders.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med en positiv undertone tirsdag morgen, hvor et stort antal investorer afventer nye indikationer fra den globale økonomi og morgendagens pengepolitiske redegørelse fra den amerikanske centralbankchef Janet Yellen i Washington.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,4 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +1,1 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,2 pct.