18.000 tip om hvidvask på et år: Bagmandspolitiet kan ikke følge med

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Portræt af Statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen. Han fortæller om fokus hos politimyndigheden, der jagter forbrydere i habitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen

Du er i gang med at læse onsdagens nyhedsoverblik fra Berlingske Business.

18.000 tip om hvidvask på et år: Bagmandspolitiet kan ikke følge med

Berlingske afslørede mandag, hvordan 18 milliarder kr. mellem 2012 og 2014 strømmede gennem fire konti i Danske Bank Estland, der i virkeligheden har været kontrolleret af det brutale regime i Aserbajdsjan.

Berlingskes afsløringer har fået politikere på begge fløje til at kritisere banken i hårde vendinger for at have forsømt sit ledelsesansvar.

Men Information skriver, at det største problem kan ligge hos Bagmandspolitiet. Således er antallet af medarbejdere i Hvidvasksekretariatet faldet fra 19 til ca. 14, hvilket skal ses i lyses af de godt 18.000 indberetninger, som sekretariatet skal behandle på et år.

»Antallet af underretninger er eksploderet. Der ligger langt flere sager, Hvidvasksekretariatet burde undersøge, end dem de har tid til at undersøge,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft der er adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Chefen for SØIK, statsadvokat Morten Jakobsen, siger:

»Vi er meget opmærksomme på hvidvaskområdet i SØIK. Det er et helt centralt ressourceområde – også når vi skal prioritere vores ressourcer. Vi har omlagt arbejdsgange for ikke længe siden, det har skabt et mere effektivt Hvidvasksekretariat.« Læs mere her.

Danske Bank brugte 18 måneder på at lukke hvidvaskkonti: »mildest talt ikke imponerende.«

Efter den nye hvidvasksag fortæller Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, i et skriftligt svar til Berlingske, at banken først for alvor blev bekendt med problemerne i 2014.

»Helt generelt kan vi sige, at vi i 2014 konstaterer, at vores kontroller og rutiner til at forhindre, at vi bliver misbrugt til hvidvask i Estland, ikke er gode nok. Herefter begynder vi at lukke ned for de kundeforhold, der ikke kan dokumentere en legitim årsag til at være kunde i vores estiske forretning.«

Men selv om banken altså allerede i 2014 er bekendt med forholdene, går der mange måneder med oprydningen:

»Det er et arbejde, der foregår over en periode på cirka halvandet år og er helt afsluttet i 2015. Set i bakspejlet ville vi gerne have gjort det hurtigere,« skriver Flemming Pristed.

Ifølge Lars Krull, seniorrådgiver og bank­ekspert ved Aalborg Universitet, er bankens reaktionstid »mildest talt ikke imponerende.«

»Især ikke når vi ved, at banken allerede i 2013 havde mistanke om det,« siger Lars Krull med henvisning til, at banken allerede i foråret 2013 var advaret om mulige problemer med hvidvaskreglerne i den estiske filial. Læs mere her.

Skal Business booste din ide?

Danskerne er fulde af gode idéer. Men alt for ofte ender idéerne i skuffen eller forbliver en drøm i baghovedet.

Derfor etablerer Berlingske Business nu iværksætterkonkurrencen Business Boost, hvor vi belønner, den gode originale ide med en hjælpende hånd i form af massiv rådgivning fra nogle af Danmarks førende eksperter. Læs meget mere her.

Skat taber opgør med virksomheder: 11,5 mia. mindre i skat

Skat har efter årelangt slagsmål med virksomheder og myndigheder i andre lande været nødt til at nedsætte den skattepligtige indkomst for 20 virksomheder med i alt 11,5 milliarder kroner i 2016.

Det skriver Børsen.

Det fremgår af skatteminister Karsten Lauritzens (V) redegørelse til Folketingets Skatteudvalg omkring de såkaldte »transfer pricing-sager«, som omhandler firmaers værdiansættelse af aktiver.

De massive skattenedsættelser kommer i kølvandet på, at Skat i perioden 2012 til 2014 forhøjede den skattepligtige indkomst for 220 virksomheder med i alt 58,9 milliarder korner.

Men efterfølgende viste det sig, at flere af sagerne enten ikke holdt i retten eller at andre landes skattemyndigheder efter forligsforhandlinger med Skat har fået skatten frem for Danmark.

Det holder investeringsøkonomen øje med i dag

Vi har bedt Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, om at dele med os, hvad han særligt kommer til at holde øje med i dag:

ISM, service for august og Beige book er blandt nøgletallenes hot spots onsdag, siger Per Hansen. De måler henholdsvis virksomhedernes (ISM) og FEDs aktivitetsbarometer.

Tirsdag faldt de amerikanske renter og en 10-årig obligation har nu en effektiv rente på 2,07 pct. Mens den amerikanske centralbank FED vil hæve de officielle renter yderligere, tror investorerne ikke på grundene til at hæve (arbejdsmarked, vækst, inflation).

Hvorfor sælger, givetvis udenlandsk investor i går, tæt på 500.000 aktier i Nets, mens salgsprocessen pågår og tre bydere (Hellmann/Friedmann, Nordic Capital og Permira) har udtrykt overtagelsesinteresse i Nets, spørger Per Hansen. Det kommer både han og Business Live til at holde øje med i dag.

Det sker i dag

I dag træffer bestyrelsen i Nordea beslutning om placeringen af bankens hovedkvarter, samtidig kommer der ny trafik data fra Norwegian. På det økonomiske område ser vi frem til følgende begivenheder:

  • kl 9.30: Sverige: Industriproduktion, juli
  • kl 14.30: USA: Handelsbalance, juli
  • kl 15.45: USA: PMI service, august
  • kl 15.45: USA: PMI samlet, august
  • kl 16.00: USA: ISM service, august
  • kl 20.00: USA: Beige Book

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger fortsat under for truslerne fra Nordkorea om nye »gavepakker« til USA. Truslen er blevet fremsat af en nordkoreansk topdiplomat. Det skriver Ritzau Finans.

I de store japanske aktieindeks ligger Nikkei 225-indekset med fald på 0,2 pct., mens det bredere Topix-indeks klarer frisag med et rundt nul.

De kinesiske aktiemarkeder på fastlandet er generelt negative. Shanghai Composite viger 0,3 pct., og CSI 300-indekset dropper 0,4 pct., mens børsen i Hongkong ligger med et minus i Hang Seng-indekset på 1,0 pct.