100.000 på deltid ønsker flere timer

Reserver. Godt 100.000 af landets i alt 643.000 deltidsansatte vil meget gerne arbejde på fuldtid, men jobbet giver dem ikke mulighed for det. Det viser en ny arbejdskraftundersøgelse, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske arbejdsmarked ligger inde med en hidtil skjult arbejdskraftreserve. Det drejer sig om i alt 102.000 danskere, som i øjeblikket arbejder på deltid, men gerne ville have et fuldtidsjob. Deres nuværende job giver dem bare ikke mulighed for det.

Det fremgår af Danmarks Statistiks såkaldte arbejdskraftundersøgelse for 2. kvartal i år.

Undersøgelsen viser, at i i alt 643.000 danskere har et deltidsjob. Langt de fleste er godt tilfredse med at arbejde mindre end 37 timer om ugen. Det drejer sig typisk om studerende, folk, der er ramt af sygdom, og ældre. Men 102.000 føler sig tvunget på deltid.

Det vækker undren blandt økonomer. - Det er overraskende, når 102.000 personer melder om, at de arbejder på deltid, fordi de ikke kan få et job med flere timer, når man samtidig hører virksomhedernes meldinger om kapacitetsproblemer som følge af det stramme arbejdsmarked. Og ifølge Danmarks Statistik er det ikke et fænomen, der er knyttet til bestemte brancher, men det er bredt fordelt over de fleste brancher, siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

55.000 fuldtidsstillingerIfølge Jes Asmussen tyder tallene på, at vi rent faktisk har mulighed for en ganske betydelig stigning i arbejdsstyrken, hvis de mere end 100.000 danskere fik et fuldtidsjob.

Den vurdering deler seniorøkonom i Nordea Anders Matzen. Han har regnet sig frem til, at det ville svare til en forøgelse af arbejdsstyrken på intet mindre end 55.000 personer, hvis alle 102.000 deltidsansatte fik fuldtidsarbejde.

- Der kan selvfølgelig være nogle forskellige barrierer for, at disse personer kommer ud i fuldtidsbeskæftigelse, såsom kvalifikationer eller arbejdstider. Alligevel er der grund til at håbe på, at mangelen på arbejdskraft efterhånden vil trække disse personer over fra detidsbeskæftigelse til fuldtidsbeskæftigelse.

De to økonomer såvel som Danmarks Statistik opfordrer dog til at tolke tallene fra arbejdskraftundersøgelsen med en vis forsigtighed, da tallene er baseret på en spørgeskemaundersøgelse.