100.000 job tabt på Fyn og i Jylland

Mens virksomhederne har holdt igen med fyringerne i København under finanskrisen, har sparekniven skåret dybt i provinsen.

Lukningen af Lindøværftet har kostet mange job på Fyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har tabt 150.355 arbejdspladser siden finanskrisen begyndte i 2008, og det er provinsen, der holder for. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet. Omkring 100.000 job er nemlig forsvundet på Jylland og Fyn, mens København går relativt let gennem kriseårene, skriver Børsen. Jylland og Fyn rummer 53 procent af den danske befolkning, men har måttet holde hårdt for under krisen. 66 procent af de tabte job var nemlig i de to landsdele, viser tallene fra Aarhus Universitet. Omvendt er der kun tabt knap 17.000 arbejdspladser i København og omegn. Resultaterne baserer sig på interviews med knap 2.000 virksomheder og viser, at syv ud af ti virksomheder er ramt af krisen. Det er især handelsbranchen, der er ramt af den dalende efterspørgsel. Undersøgelsen viser også, at det især er de mindre virksomheder, der er ramt. Sygehuse skaber 61.000 job "Som jeg ser det, er der en direkte sammenhæng mellem virksomhedernes størrelse og deres evne til at få et lån i banken. Jo større du er, jo lettere er det. Og det er blandt andet forklaringen på, at det først og fremmest er de mindre virksomheder, der er blevet så hårdt ramt siden krisens start," siger Niels Westergård-Nielsen, professor i økonomi og manden bag undersøgelsen.

Værst ser det ud på Fyn, hvor 16,7 procent af alle stillinger i den private sektor er nedlagt inden for de sidste tre år. Stort ser lige så slemt ser det ud i Vest- og Sydsjælland. Omvendt er det kun 3 procent af stillingerne, der er blevet sløjfet i København. Nye jobcentre skyder op stik mod eksperters advarsler I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ser man lukningen af stillinger som en negativ spiral. "Det kan meget let give en selvforstærkende negativ effekt. Når arbejdspladser nedlægges, er der mange, som søger ind til de steder, hvor der stadig er job at få. Det betyder, at virksomheder tøver med at slå sig ned i de ramte kommuner. For der er arbejdsstyrken jo forsvundet," siger senioranalytiker Erik Bjørnsted til Børsen.