100.000 danskere undgår skattehop

Tre byråd havde varslet skattehop på godt 60 millioner kroner fra nytår, men har alligevel vedtaget budgetter uden stigninger.

Kerteminde havde søgt om lov til at hæve skatten, men er en af de kommuner, som alligevel fastholder skatteniveauet. Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen
Læs mere
Fold sammen

De lige knap 102.000 indbyggere i Fredensborg, Kerteminde og Jammerbugt slipper for en samlet skatteregning på 62 millioner kroner i 2016, selv om byrådene i de tre kommuner havde varslet øget skatteopkrævning i det nye år.

Fredensborg i Nordsjælland var blandt de ni kommuner, som søgte en særlig pulje i Social- og Indenrigsministeret om skattestigninger for i alt 200 millioner kroner. Men inden ministeriet fik svaret, havde byrådet trukket sin ansøgning om at hæve skatterne med 30 millioner kroner.

Siden har et bredt flertal på rådhuset vedtaget et budget med uændrede satser for såvel personskat som grundskyld og dækningsafgift, den særlige lokale skat på erhvervsbygninger.

Både Kerteminde på Fyn og Jammerbugt i det nordjyske fik grønt lys fra ministeriet til at hæve skatterne med henholdsvis 15 og 17 millioner kroner. Men begge steder har byrådene ombestemt sig, så borgerne har uændrede skattesatser næste år.

»I økonomiudvalget var vi alle enige om, at vi gerne ville have det redskab (højere skat, red.) i værktøjskassen. Da vi så forhandlede budgettet, nåede vi frem til forskellige konklusioner,« siger Jammerbugt Kommunes borgmester, Mogens Gade, til Berlingske.

Et flertal med hans eget Venstre samt Dansk Folkeparti og en borgerliste har vedtaget et budget med besparelser eller effektiviseringer, som overflødiggjorde et løft af personskatten med 0,2 procentpoint.

Også i Kerteminde bliver skatterne fastholdt – efter stigninger i 2010 og igen i 2013 i både personskat og grundskyld. Ministeriet havde ellers nikket ja til, hvad der ville svare til et plus på 0,4 procent i personskatten.

»Et flertal ville gerne søge, men under forhandlingerne prøvede vi at finde pengene inden for budgettet. Skatterne er høje nok endda, og vi vil gerne tiltrække flere borgere,« siger Hans Luunbjerg (V), der overtog borgmesterposten ved sidste valg og fik et bredt flertal bag sit budget.

De øvrige seks kommuner, som søgte om – og fik bevilget højere skat – har efterfølgende valgt at skrue op for skatteindtægterne, alle ved at hæve personskatten.

Samlet bliver merregningen på omtrent 150 millioner kroner i Albertslund, Guldborgsund på Lolland-Falster og Norddjurs på Jyllands næsetip (alle med plus 0,5 procent), nordvestjyske Struer (0,4 procent), Lolland (0,3 procent) og Esbjerg (0,2 procent).

Faktisk ryger der også lidt malurt i skattebægeret i Kerteminde og især i Fredensborg: Nok står selve skattesatserne altså stille, men grundskylden fortsætter opad på grund af den særlige reguleringsmekanisme med stigninger på op til 6,6 procent i nogle kommuner i år.

Ifølge Danske Bank udløser det, trods uændret sats for grundskylden, en merregning på 587 kroner for et gennemsnitshus i Kerteminde og en ekstraudgift på 1.523 kroner i Fredensborg. Husejerne i de to kommuner må så trøste sig med tanken om, at de undgik højere skattesatser oveni.