1.000 mia. euro har kurs mod beskatning

Forkæmperne for en mere fair skattebetaling har stadig vinden i ryggen ovenpå sidste års store fokus på skattebetalinger.

Skatteminister Benny Engelbrecht vil arbejde internationalt for at bekæmpe skatteunddragelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Multinationale virksomheders skattebetalinger har i den grad været debateret det seneste år. G20-landene satte det på dagsordenen og siden har der været adskillige afsløringer af mere eller mindre fair skattebetalinger både i Danmark og i udlandet.

Og det momentum skub, som G20-landene gav dagsordenen, får stadig debatten til at trille.

»Jeg oplever, at vi har haft enormt stort momentum det seneste år. Det statede for fem år siden, hvor Barack Obama tog sagen op, og det startede virkelig nogle ting i OECD. Og vi oplever nu, at der stor interesse fra virksomhedernes side om at gå i dialog,« siger forkvinde i interesseorganisationen IBIS, Mette Müller.

 

1.000 milliarder euro i gevinst

Når skatteplanlægning lige er på dagsordenen i dag, så skyldes det, at IBIS holder sit årlige dialogmøde for både virksomheder, rådgivere, politikere og andre interessenter.

En af talerne på scenen var Danmarks nyudnævnte skatteminister, Benny Engelbrecht, der understregede, at kampen mod aggressiv skatteplanlægning fortsætter, og at den potentielle gevinst for Europa er hele 1.000 milliarder euro.

»Den danske regering er stærkt beviste om disse konsekvenser. Vi må sikre os, at virksomhederne i Danmark betaler den korrekte mængde skat, hvis vi skal bibeholde og udvikle det danske velfærdssystem,« lød det fra ministeren.

 

Benny Engelbrecht understregede samtidigt, at størstedelen af arbejdet med imødegå den skattespekulationen nødvendigvis skal foregå på internationalt plan gennem OECD og EU. Men der var også ros med til alle virksomheder, som arbejder hårdt og betaler deres skat i landet.

»Vi er nødt til at respektere virksomheder, som betaler den rette mængde skat. Det er noget, som de fleste virksomheder faktisk gør,« lød det fra den socialdemokratiske minister, »Men vi må ikke lukke vores øjne for det faktum, at multinationale selskaber har kapaciteten til at navigere i et kompleks net af internationale skatteregler.«