WWF: Danskerne de tredjestørste miljøsvin

Danmark er ifølge Verdensnaturfonden det tredjemest ressourceforbrugende land i verden målt per indbygger kun overgået af Forenede Arabiske Emirater og Qatar.

Danskerne spiser nu mere kød end amerikanerne, og det trækker Danmark op i regnskabet, da svine- og kvæghold er yderst ressourcekrævende. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er de tredjemest ressourceforbrugende folkefærd i verden.

Sådan lyder konklusionen på den nye, opsigtsvækkende Living Planet Report fra WWF Verdensnaturfonden, som placerer Danmark højere end et land som USA. Kun Forenede Arabiske Emirater og Qatar bruger flere ressourcer per indbygger.

Ifølge miljøfaglig medarbejder Signe Olesen fra Verdensnaturfonden Danmark, som har brugt adskillige uger på at analysere rapporten, er der er flere grunde til danskernes høje placering:

- Danskerne spiser meget kød, der er ressourcekrævende at fremstille. Det er hovedsageligt kvæg og grise. Til sammenligning kræver det ikke så mange ressourcer at producere en kylling, forklarer Signe Olesen og fortsætter:

- Desuden har danskerne fortsat et relativt højt CO2-udspil målt på indbyggere og der har gennem de seneste 20 år været en støt stigning i energiforbruget til vejtransport, som tilsvarende bon'er ud på CO2-regnskabet. Det er dog ved kødet, at vi skiller os mest ud.

Dansker spiser kød som aldrig før

Danskerne spiser nu mere kød end amerikanerne, og det trækker Danmark op i regnskabet. Det er specielt danskernes hang til flæsk, som sætter sine spor på den uattraktive tredjeplads:

- Vi spiser omkring lige så meget kvæg som amerikanerne, men overhaler dem stort, når det kommer til svinekød, forklarer Signe Olesen.

Grise spiser afgrøder, som er mere ressourcekrævende at fremstille. Dem som i sidste ende spiser grisen, tildeles de upopulære point i WWF's rapport.For to år siden lå Danmark ligeledes højt placeret på WWF’s liste. Dengang var den en fjerdeplads, og Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden finder Danmarks høje placeringen meget foruroligende. Hun opfordrer til selvransagelse:

- Vi må betragte det her som en øjenåbner. Vi kan ikke længere tillade os at smøre mærkatet miljøsvin af på USA og oliestaterne, for vi er selv en af de tungeste drenge, siger Gitte Seeberg.

Hun opfordrer politikerne til at tage rapportens resultater alvorligt og satse mere intensivt på vedvarende energi:

- Hvis tendensen skal vendes, og Danmark skal ligge forrest i det grønne kapløb, er det altafgørende, at vi omlægger vores energiforsyning til vedvarende energi som vindmøller. Resultaterne vil være hurtigt synlige, og Danmark vil yde et betydeligt bidrag til kampen mod klimaforandringer samt mindske belastningen af klodens ressourcer.