Vrede KU-studerende kaprede talerstol til årsfest

De studerende på København Universitets humanistiske fakultet er vrede over universitets nye målplan. Derfor kaprede de fredag talerstol til årsfesten, ligesom de i 12 dage har blokeret dekanens kontor døgnet rundt.

Studerende fra KUs humanistiske fakultet er ultilfredse med deres dekans nye målplan. Fredag kaprede de derfor talerstolen til universitetets årsfest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas Zenius Jespersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København Universitet fik en uventet taler ved fredagens årsfest.

KUs ledelse var sammen med ministre og dronning Margrethe samlet for at fejre universitet med taler fra rektor, bestyrelsens formand og formanden for studenterrådet.

Men kort efter dagens første planlagte tale, blev talerstolen kapret af en af de studerende fra det humanistiske fakultet, der sammen med sine medstuderende er utilfredse med universitetets målplan.

De studerende fra KUs humanistiske fakultet er vrede over, at deres dekan blandt andet vil sammenlægge flere småfag i større fag og gennemtvinge obligatoriske »bredbåndskurser«.

»I målplanen er der en række punkter, som mange studerende er meget, meget uenige i.«

Sådan lyder det fra Frederik Schack, der studerer klassisk arkæologi på KU og er en af drivkræfterne bag de studerendes kamp mod den nye målplan for de næste tre år.

Da de studerende kaprede talerstolen til årsfesten forløb det uden problemer, og taleren kunne fremføre sin tale om de studerendes utilfredshed for universitetets ledelse. Flere studerende stod desuden klar med bannere og kostumer, da årsfestens inviterede ankom.

Blokerer dør i døgndrift

»Mens I sidder her med champagne i kappe og kæde, kæmper vi for vores uddannelser. Og vi vil ikke ignoreres.«

Sådan lød det blandt andet fra den studerende, der fredag fremførte sin tale til årsfesten.

Ifølge Frederik Schack skal de studerendes kapring ses som et ekko af dengang, Finn Ejnar Madsen kaprede selvsamme stol for 50 år siden som led i studenteroprøret.

Dagens aktion er dog ikke første gang, de studerende udtrykker deres utilfredshed med målplanen.

KU-studerende har siden 28. oktober blokeret deres dekans dør i protest mod den nye plan for fakultetets fremtid.

Ifølge Frederik Schack har de studerende modtaget støtteerklæringer fra universitets andre fakulteter, ligesom studenterorganisationer fra hele landet støtter op om blokaden. De studerende har anslået, at mindst 260 individer har været en del af blokaden.

»Vi håber, at dekanen på et tidspunkt er villig til at sætte sig ned med os og have en samtale om det her og lave nogle forhandlinger, hvor vi forhåbentlig kan få vores krav opfyldt. Indtil videre har han nægtet at gå i dialog med os studerende,« siger han.

De studerende er særligt trætte af to punkter i dekanens målplan. For det første vil han sammenlægge flere småfag i større fag, så de studerendes uddannelse ifølge Frederik Schack bliver for bred.

For det andet vil han gennemtvinge, at de studerende skal bruge 15 point ud af deres 45 point til tilvalgsfag på »obligatoriske bredbåndskurser«, hvor mellem 200 og 400 studerende vil have undervisning sammen i bredere emner, som ifølge Frederik Schack er »for vagt i forhold til den specialiserede viden, vi læser på universitetet for at få«.

Bliver ved

Frederik Schack mener, at det kan få negative konsekvenser, at de studerendes tvinges til at bruge deres tilvalgsfags-point på bestemte fag.

»Det er en hæmsko for, hvis man for eksempel gerne vil uddanne sig som gymnasielærer, hvor man skal have 45 points sidefag for at være kvalificeret til at blive gymnasielærer. Hvis man tager 15 af de 45 point, så fratager man de studerende den mulighed,« siger han.

De studerende har i 12 dage blokeret dekanens dør 24 timer i døgnet, og de har tænkt sig at blive ved.

»Vi bliver ved, indtil dekanen gider at sætte sig ned og snakke med os og indvillige i nogle af vores krav og hjælpe os med at løse den her situation. Så det er faktisk helt op til dekanen selv, hvornår den her blokade stopper. Vi bliver ved, så længe det varer,« siger Frederik Schack.

Ifølge Frederik Schack har blokaden af dekanens dør ført til, at de studerende er blevet truet med udsmidning, hvis de ikke stoppede. I pressen er dette senere blevet ændret til, at de bliver smidt ud, hvis de studerende bliver fysiske.