Voldsom EU-opsang til USA og Kina

- Udfold hele jeres potentiale og gør det muligt for verden at blive under to grader, lyder den følelsesbetonede opfordring fra det svenske EU-formandskab til USA og Kina på klimatopmødet.

Den svenske miljøminister, der er EUs forhandler på klimatopmødet, sætter pres på USA og Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN

Det mærkes nu tydeligere end nogensinde, at de globale klimaforhandlinger i Bella Center er gået ind i sin helt afgørende fase.

Foran alverdens miljøministre stak det svenske EU-formandskab først på eftermiddagen hånden direkte ned i den globale myretue og gav USA og Kina, der tilsammen står for 45 pct. af hele klodens udledninger af menneskeskabte drivhusgasser, en voldsom og følelsesbetonet opsang:

- Som ven og forpligtet partner vender jeg mig mod jer og siger:

- USA og Kina: Udfold hele jeres potentiale og dermed hele verdens anstrengelser - gør det muligt for verden at blive under to grader!

Klapsalver i salen

Ordene, der blev sagt af den svenske miljøminister Anders Carlgren og dermed den højest rangerende EU-klimaforhandler på ministerniveau, udløste store klapsalver blandt de 2.000 delegerede i den store Plenarsal.

Tidligere havde flere afrikanske forhandlingsledere appelleret om et globalt temperaturmål på 1,5 grader, mens Carlgren i sin tale fastslog, at en københavneraftale skal sikre, at verdens holder sig "pænt under to grader".

I kan levere

To graders målet blev i 2007 fastsat af FN-klimapanlet IPCC som en rimelig sikker grænse for at holde kloden borte fra katastrofale og accelererende klimaforandringer.

Carlgren understregede også, at "vi er sikre på, at I (KIna, red.) kan levere mere."

Og direkte henvendt til USA sagde han, at det er forventningen, at landet kan levere juridisk bindende forpligtelser til at reducere CO2-udledninger.