»Vi vil ikke vende det blinde øje til«

Kritik af pensionskassers lån til undertrykkende regimer. EU ind i sagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinderne på den simple hospitalsstue er lige vågnet. De forsøger at komme sig oven på operationer efter fødsler og voldtægter. De seksuelle overgreb rammer piger og kvinder fra fire til 80 år. Og ifølge lægerne på Panzi Hospitalet i Den Demokratiske Republik Congo står regeringssoldater ofte bag.
DR Congo er et af otte udemokratiske regimer i Afrika, som støttes af danske pensionskroner gennem opkøb af statsobligationer, men en stribe kritiske fagforeninger vil nu have den praksis under lup. Det sker, efter at Berlingske og Danwatch har afsløret, at 19 ud af landets 22 største pensionskasser har investeret godt 600 mio. kr. i udemokratiske afrikanske lande.

Dansk Sygeplejeråd vil allerede i dag drøfte investeringerne på et bestyrelsesmøde i pensionskassen PKA. Andre faggrupper som praktiserende læger, jurister, økonomer og magistre vil også tage sagen op. Arkitektforbundet forventer en god forklaring fra deres pensionskasse: »Vi vil ikke vende det blinde øje til. Hvis det forholder sig sådan, at Unipension med sine investeringer finansierer korrupte og udemokratiske regimer i Afrika, vil vi bede dem om at lave om på det. Det kan aldrig være sådan, at afkastmålet helliger midlet,« siger formand Peter Toftsø.

Fagforeningernes medlemmer er ofte knyttet til et pensionsselskab som en del af overenskomsten, og brancheorganisationen Forsikring & Pension er klar til at gå ind i debatten.

Også internationalt er der ønske om handling. Europaparlamentariker Dan Jørgensen (S) opfordrer sammen med en svensk kollega EUs udviklingskommissær, Andris Piebalgs, til at få skabt et internationalt etisk kodeks for investeringer i statsobligationer.

»Det skal gå så stærkt som muligt,« siger Dan Jørgensen, der gerne ser, at pensionsselskaberne trækker sig ud af landene, hvis de kan gøre det uden at tabe medlemmernes penge.