»Vi skulle bare hygge os«

26-årige Nina Liv Brøndum kom for sent til lørdagens demonstration og blev derfor en del af den bagtrop, som blev tilbageholdt uden forklaring.

26-årige Nina Liv Brøndum føler sig dybt krænket over at have siddet fire-fem på iskold asfalt, blive kørt væk i en bus og siden sendt hjem uden nogen form for forklaring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bevæbnet med tæpper og varm te cyklede Nina Liv Brøndum lørdag ved 13-tiden til Christiansborg Slotsplads for at mødes med sine venner og være med i den folkelige i demonstration til Bella Center. Men de var lidt sent på den og kom derfor sidst i demonstrationen.

»Jeg kørte på en Christiania-cykel med min veninde, der sad foran pakket ind i tæpper, fordi hun stadig humpede på det ene ben efter en operation. På en anden cykel fulgte en anden af mine venner - også pakket ind fordi han havde influenza. Vi skulle længere op i demonstrationen, hvor vi kendte nogle, som var med på en demo-vogn med musik,« fortæller Nina Liv Brøndum, der er 26 år og læser historie og socialvidenskab på RUC.

»Men på Amagerbrogade blev der pludselig spærret foran os. Vi var ikke med i nogen bestemt flok, men sammen med en masse mennesker, som også var kommet dryssende bagefter. Jeg kiggede tilbage og så, at vi også havde politiet bagved og dermed var lukket inde. Det kom helt bag på mig. Jeg havde jo ikke gjort noget ulovligt og havde ikke set nogen gøre noget ulovligt. Jeg spurgte politiet, hvad der var sket og sagde, at vi gerne ville igennem, fordi vi var med i den lovlige demonstration.

Men vi fik intet svar, og efter et stykke tid begyndte politiet at sætte folk i strips på den kolde asfalt. Jeg fik aldrig noget tidspunkt fortalt, hvorfor jeg var tilbageholdt. Det fik jeg først at vide efter fire-fem timer, hvor de første busser begyndte at komme. Min veninde fik heldigvis fortalt, at hun havde dårligt ben, så fik hun lov til at humpe væk.

Efter et par timer begyndte folk at blive desperate, fordi de frøs meget. Der var nogen, som ikke fik lov til at gå på toilettet, og en, der sad ved siden af mig, tissede i bukserne, mens han sad på den frosne asfalt. En anden fik kramper af kulden og blev kørt væk i ambulance.

Smidt ud

Jeg var nok den eneste dansker i den bus, der kørte os væk. Bag ved mig sad en vietnamesisk pige, som studerer i Norge. Hun var komme ned for at være med i den fredelige demonstration. På den anden side sad en pæn svensk mand i jakkesæt og råbte, at han ville ud. Der var også en tysk mand, der hele tiden sagde. »Jeg er fra den tyske radio og skal dække demonstrationen«. Og så var der en masse Hari Krisna-folk.

Da vi kom ud til Retortvej i Valby, var der hele kaos. Der var busser og politivogne over det hele, men efter et par timer i bussen blev vi pludselig smidt på gaden med besked om at gå hjem. De tog vores navne, og vi fik ingen forklaring.«

»Jeg føler mig dybt krænket, og forløbet virker helt absurd,« siger Nina Liv Brøndum, der om søndagen var hos Retshjælpen RUSK i Baggesensgade for at indgive klage både over anholdelsen og over selve forløbet bagefter.

»Jeg vil sige, at det er brud på menneskerettighederne at tilbageholde så mange mennesker uden grund og sætte dem på den frosne asfalt i så mange timer.«