Vi får det endnu varmere

Efter et par år, hvor naturkræfterne har modvirket den globale opvarmning, bliver det sandsynligvis varmere de næste par år.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale opvarmning er ved at vågne igen. I 2007 og 2008 var naturfænomenet La Nina medvirkende til, at den globale gennemsnitstemperatur faktisk faldt lidt. La Nina dækker over det fænomen at lave havtemperaturer i det tropiske stillehav påvirker den globale temperatur, der altså falder lidt under La Nina episoder.

Men det afkølende naturfænomen klingede af i foråret og nu er den modsatte effekt på vej, nemlig El Nino, der indebærer høje havtemperaturer især i det centrale og østlige stillehav. Modelberegningerne på verdens meteorologiske institutter taler stort set samme sprog. I løbet af sommeren og efteråret vil en moderat El Nino sandsynligvis udvikle sig og sætte sit præg på klimaet kloden over.

Den tropiske del af Stillehavet er allerede en halv grad varmere end normalt, og ifølge modelberegningerne er det sandsynligt, at havtemperaturen vil stige med yderligere en halv grad.

Klimaforsker på Danmark Meteorologiske Institut (DMI), Wilhelm May siger, at der er stor sandsynlighed for, at vi får en El Nino i et eller andet omfang og at det er 60 procent sikker, at den bliver mere end svag.

- Det vil formentlig være nok til, at vi kan måle det, allerede når den globale gennemsnitstemperatur skal opgøres til december og januar, siger Wilhelm May.

DMI forudser, at det opvarmende naturfænomen vil vare så langt, prognoserne rækker, dvs. til foråret 2010.

De to naturfænomener, kolde La Nina og varme El Nino er med til henholdsvis at dæmpe og forstærke den globale opvarmning, som ifølge klimaforskerne er menneskeskabt. I 1998 satte gennemsnitstemperaturen verdensrekord som følge af, at El Nino forstærkede opvarmningen. I 2007 og 2008 har vi haft relativt køligere år i kraft af La Nina.