Venstre vil hæve prisen på en pakke cigaretter med 20 kroner

Venstre præsenterer ni punkter, der skal sikre en røgfri generation i 2030. Øgede priser er en del af planen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen mødes i valgduel i Folkehjem i Aabenraa, onsdag den 22. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Det skal være dyrere at købe en pakke cigaretter, tobaksprodukter skal gemmes væk, og pakkerne skal være neutrale.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en tale hos Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde i Kolding.

»Vi foreslår at sætte prisen på cigaretter op med 20 kroner per pakke, så den kommer på den gode side af 60 kroner«, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge TV2 News.

Tiltaget er en del af en plan på ni punkter, der skal komme det stigende antal af unge rygere til livs og sikre en røgfri generation i 2030.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at en tyver mere for en pakke smøger, er en fin balance.

»Vi ved, at prisen betyder noget. Hvis vi skal ændre adfærden hos børn og unge, som begynder at ryge, så skal prisen op, og den skal et ordentligt nøk op«, siger sundhedsministeren til Ritzau.

»Det handler om at finde et punkt, hvor det balancerer, hvor vi ikke får en voldsom vækst i illegale, indsmuglede cigaretter, men får en så høj prisstigning, at vi får sikret, at færre begynder med at ryge.«

Venstre vil også sikre mindre røg i uddannelseslivet. Grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser skal ifølge Løkke ikke bidrage til at unge begynder med at ryge.

Derudover skal forretninger gemme tobaksprodukter væk under disken, så eksponeringen bliver mindre.

»Det nytter ikke noget, at man har tobak, der inspirerer til at blive købt, når man er nede og handle grøntsager. Det skal ind under disken, så tobaksreklamer ikke er synlige,« siger Ellen Trane Nørby.

Venstre vil også have standardiserede cigaretpakker. Dermed tilslutter partiet sig rød blok, som i årevis har ønsket, at den farverige grafik på pakkerne skal væk.

I januar kom det frem, at der for første gang i 20 år var sket en stigning i andelen af danskere, der ryger. Det viste den årlige undersøgelse af rygevaner, som blandt andet Sundhedsstyrelsen står bag.

Andelen af ryger, var i 2016 på 21,1 procent af befolkningen, men sidste år steg andelen til 23,1 procent.

Det svarer til en stigning på 9,5 procent på to år.

/ritzau/