Vagtlæger styrkes efter sag om Christian

Trods bitre ord mellem regering og regioner ser balladen om vagtlægeordningen nu ud til at ende med en hovedrenovering af vagtlægesystemet.

Foto: Linda Henriksen

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) søsætter nu et storstilet arbejde, der skal sikre alle danskere en behandling hos lægevagten, der kan måle sig med det bedste i udlandet.

Det kan medføre markante ændringer i forhold til den ordning, vi kender i dag.

»Jeg vil vide, om vores ordning kan tåle en sammenligning med landene omkring os: Hvad gør de i eksempelvis Holland, i Norge og i Sverige. Det skal vi finde ud af, så vi kan beslutte, om der er basis for forbedringer,« siger Jakob Axel Nielsen.

Dermed kan Berlingskes afdækning af sagen om drengen Christian, der døde trods forældrenes talrige henvendelser til lægerne, udløse en helt ny oplevelse for danskerne, der ringer til vagtlægen tre mio. gange årligt.

Ingen kender nemlig i dag den reelle lægefaglige kvalitet af vagtlægeordningen, erkender ministeren, regionerne og Praktiserende Lægers Organisation. Hos regionerne ser man gerne systemet forandret.

»Vi har længe gerne villet ændre på ordningen. Men vi har måttet vente på ministeriet,« siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

I går indkaldte sundhedsministeren Ulla Astman og lægerne til at stå »skoleret«, efter at de i Berlingske Tidende skarpt har kritiseret, hvordan deres fælles arbejde med forbedringer af lægevagten blev standset af Lars Løkke Rasmussen (V), der dengang var sundhedsminister.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her: