Vælgerne er åbne for atomkraft

54 pct. af vælgerne ser ifølge en ny Gallup-måling atomkraft som en »vigtig brik« til at løse klimaproblemerne. DF og KU er åbne over for at diskutere spørgsmålet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I snart 25 år har debatten om atomkraft været en politisk død sild i Danmark. Men meget tyder på, at vælgerne ser ganske fordomsfrit på at hente atomkraft frem fra stalden som et redskab til at mindske CO2-udledningen og dermed klimaproblemerne.

I en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende svarer 54 pct. af de adspurgte, at de enten er helt eller delvist enige i, at »a-kraft kan blive en vigtig brik i løsningen af klimaproblemerne«. 45 pct. står for det modsatte synspunkt.

Både Dansk Folkeparti og Konservativ Ungdom (KU) forventer, at debatten for og imod atomkraft som energikilde vil vende tilbage som politisk tema i de kommende år.

Medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) er personligt ikke afklaret om, hvorvidt atomkraft på sigt kan blive et realistisk alternativ til de nuværende energikilder i Danmark. Men han hilser debatten velkommen, og mener, at det er hyklerisk, at vi i Danmark er lodret imod at producere atomkraft, men samtidig uden diskussion importerer det fra Tyskland og Sverige.

»Man må have en nuanceret tilgang til hele energidebatten. Det vil sige, at vi må diskutere, hvilket miks af energi, vi skal have. Danmark har placeret sig midt i mellem ved at importere, men ikke producere. Jeg vil gerne stille spørgsmål til, om det er holdbart på langt sigt,« siger Morten Messerschmidt.

Han var i går vært ved en konference for såkaldte klimaskeptikere på Christiansborg, hvor også Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, var med.

Selv følger Espersen levende med i, hvordan debatten om atomkraft udvikler i en række lande, vi normalt sammenligner os med. Lande som Finland, Frankrig og Sverige, hvor der enten er eller snart ventes at blive truffet beslutninger om at opføre nye atomkraftværker.

»Mange andre lande har valgt den vej at sige nye atomkraftværker. De nye, som er på vej mange steder, er meget anderledes, end dem vi kender fra f.eks. Tremileøen og Tjernobyl. Det er interessant at se, hvordan lande, som i øvrigt står os tæt, vælger den vej nu. Vi skal ikke bare sparke det til side,« siger Søren Espersen.

Siden et samlet folketing tilbage i 1985 besluttede at udelukke atomkraft som mulig dansk energikilde, har debatten stort set ligget død. Heller ikke otte års borgerligt styre under VK-regeringen har rokket ved det.

Men det skal der laves om på, mener KU-formand Rune Kristensen, der i flere år været tilhænger af atomkraft. Klimaproblemerne gør det ifølge de ungkonservative så meget desto mere presserende at få det diskuteret.

»Målingen her viser, at hele den gamle 70er-frygt heldigvis er ved at være væk, og at folk nu har en anden holdning til det. Måske på grund af al den klimasnak. Folk har nok åbnet øjnene for, at olie og kul vil skade for meget, og da vi ikke kan skifte helt over til vindenergi, må man overveje noget andet,« siger Rune Kristensen.

I Folketingets to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, er der dog ingen planer om at ændre beslutningen om, at Danmark ikke producerer atomkraft.

»Det er ikke under overvejelse i Danmark, vi har valgt en anden vej. Men at forestille sig en verden eller et EU uden atomkraft, som er en CO2-fri energikilde, er ikke realistisk. Atomkraft spiller en central rolle i en lang række EU-lande, og det er fair nok,« siger energiordfører Lars Christian Lilleholt (V).