Usikkerhed om EU vil tilslutte sig aftale

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag den 18. december 2009:

23:24: Der er i øjeblikket usikkerhed om EU vil tilslutte sig den aftale, som USA har lavet med Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika. Det skriver politiken.dk

23:14: Ritzau oplyser, at Tyskland skal være vært for nyt klimamøde om 6 måneder.

22:59: De 26 lande, der har forhandlet hele dagen, er nu blevet enige om en klimaerklæring. Aftalen vil blive præsenteret i plenarmøde kl. 23.30. Obama forlader Danmark i løbet af ganske kort tid. Aftalen indeholder ingen reduktionsmål for i-landene. USA har bøjet sig for Kina: landene skal hvert andet år selv indberette deres CO2-tal til FN. Det ligger desuden i underaftalen, at landende skal indgå en juridisk bindende aftale til COP16 i Mexico. Det oplyser dr.dk

22:33: Obama er stadig i Bella Centeret. Han har haft møde med både de store EU-lande og de 4 store ny-industrialiserede lande Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika. Det oplyser tv2news.

22:29: Ritzau oplyser, at 25 nøglelande, der hele tiden har forhandlet på topmødet, er meget tæt på enighed om en aftale. Det bekræftes af flere diplomatiske kilder.

22:23: Aftalen mellem USA, Kina, Indien og Sydafrika er "et vigtigt skridt på vejen", men er ikke tilstrækkelig til at bekæmpe verdens klimaforandringer. Aftalen indeholder en finansieringsmekanisme og et mål om at begrænse stigningen i den globale gennemsnitstemperatur til 2 grader celsius. Desuden skal de enkelte lande opliste deres nationale klimatiltag og forpligtelser. På plenarmødet kl. 23 vil Lars Løkke Rasmussen vejlede om den videre procedure. En endelig aftale skal nemlig enstemmigt vedtages af hele forsamlingen. Det skriver ritzau.

22:07: En amerikansk embedsmand afslører Copenhagen Outcome som en meningsfuld aftale mellem USA og de 3 af de 4 store industrialiserende lande Kina, Indien og Sydafrika. Det skriver Ritzau. TV2news oplyser desuden, at aftalen indeholder et mål for CO2-udledninger og penge til u-lande. Der er skiftende information om, hvorvidt Brasilien faktisk ER med i en aftale. Disse sidste oplysninger er dog ikke bekræftet.

21:36: I følge indiske medier er en ikke-bindende erklæring på vej: Copenhagen Outcome erstatter Copenhagen Accord. Det bliver snarere en køreplan end en aftale. Både Sarkozy, Merkel, Brown og Barosso er gået til møde med Lars Løkke Rasmussen inden plenarmødet kl. 23.00 i aften. Det oplyser tv2news.

21:10: FN's klimachef Yves de Boer har netop meddelt, at mødet i plenar er opløst indtil kl. 23.00. Lars Løkke Rasmussen har netop afsluttet et møde med præsident Obama. Det forlyder fra et tysk medie, at Obama er ved at forlade Bella Centeret og flyver hjem inden for en time- uden at komme med en erklæring. Det er endnu ikke bekræftet. Det oplyser tv2news.

20:59: Præsident Obama slutter sig efter mødet med verdens tre hurtigst voksende økonomier Kina, Indien og Brasilien til forhandlingerne med de andre lande i Bella Centeret. Det skriver Politiken.dk

20:45: EU-kilde siger, at også den 3.udgave af forslaget til en Copenhagen Accord er blevet afvist af Kina- trods at dokumentet indeholdt indrømmelser til Kina, der var så store, at EU ville have svært ved at acceptere dem. Den indiske delegation er nu på vej ud af Bella Centeret. Obamamhar under forhandlingerne forsøgt at holde fast i det gode forhold til Kina, Indien og Brasilien. Det er dog muligt, at Obama stadsig har noget baghånden. Det oplyser tv2news. i

20:34: Det forlyder, at præsident Obama ikke afholder pressemøde alligevel. Det er endnu ikke bekræftet. Det oplyser tv2news.

20:31: Præsident Obama sidder tilsyneladende stadigt i forhandlinger med Kinas og Indiens premiereminisiter og brasiliens præsident. det skriver politiken.dk

19:55: Det forlyder, at præsident Obama går videre i forhandling med de G26-lande, som også forhandlede til kl. 02.00 i nat. Det betyder muligvis, at forhandlingerne stadig er levende. Det forlyder desuden, at præsidenten vil briefe pressen om kort tid. Oplysningen er endnu ikke bekræftet. Det oplyser tv2news.

19:33: Præsident Obama og premiereminister Jen Wiabao sidder stadig i forhandlinger. Rusland, Frankrig og Maldiverne har forladt Bella Centeret. Det oplyser tv2news.

19:06: Obama og Kinas premiereminister Jen Wiabao vil mødes i enrum igen kl. 19 og gøre et sidste forsøg på at få en aftale igennem. Samtidigt holder man 1 times møde i plenarsalen.Det skriver Politiken.dk.

18:41: Den finske præsident, Tarja Halonen, har opgivet at nå en aftale ved klimatopmødet. Hun fortæller til TV2 News, at hun håber, at regeringslederne kan samle stumperne i Mexico i 2010.

18:27: Ruslands præsident har forladt Bella Center. Det fortæller TV2 News. Samtidig aflyser Lars Løkke Rasmussen sit planlagte pressemøde.  

18:18: Det forlyder fra interne kilder, at Kina har sagt nej til både USAs og EUs baghåndstilbud. Mødet mellem Obama og Jen Wiabao vil formentlig blive kort.Man forventer, at hele topmødet bryder sammen om kort tid. Oplysningerne er endnu ikke bekræftet. Det oplyser tv2news.

18:03: Ritzau oplyser, at Beijings Folkets Dagblad skriver, at Obama og kinas premiereminister Jen Wiabao vil mødes i enrum. Det forlyder, at de vil mødes og derefter rejse hjem. Det vil først herefter vise sig, om der findes en aftale. Det oplyser tv2news.

17:43: Vurderingen er stadig, at forhandlingerne er på randen af et sammenbrud. Den kinesiske statsminister Wen Jiabao har forladt Bella Centeret og er taget ind på sit hotel. En underordnet forhandlingsleder er sat ind i stedet. Men mødet fortsætter, og Obama forhandler videre. Striden står om, hvor idt det internationale samfund kan få lov til at kontrollere Kina. Det oplyser tv2news.

17:31: Det forlyder, at man i klimaftalen vil sætte et mål om at holde temperaturstigningen på 1, 5 C i år 2016. Aftalen indeholder desuden en række indrømmelser til Kina og andre store udledere af CO2 blandt u-landene: alle lande skal have lov til en lige stor udledning per person. Til gengæld skal der føres international kontrol med u-landenes brug af klimapenge. Det oplyser tv2news.

17:17: EUs ledere er trådt sammen for eventuelt at godkende et forslag om at forhøje de europæiske reduktionsmål fra 20 til 30% i 2020. Men kun, hvis større nationer følger trop. Det oplyser DR.

å en aftale i stedet for et juridisk bindende dokument- hænger nu også i en tynd tråd. Der er risiko for, at forhandlingerne bryder sammen inden for 2 timer. Det oplyser tv2.news.

16:58: Mens tiden løber, tynder ambitionerne for klimaftalen også ud. I stedet for en juridisk bindende aftale, der kan afløse Kyototo-aftalen, munder mødet formentlig ud i en "Copenhagen Accord", en Københavneraftale. Den vil blandt andet indeholde et mål om at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 2 grader celsius. Det oplyser Ritzau.

16:38: Seneste melding fra Statsministeriet lyder, at topmødet ikke bliver forlænget. Det sker muligvis for at lægge pres på deltagerne. Det erfarer Berlingske Tidende.

16:28:
Fra Reuters lyder det nu, at et nyt udkast til en klimaaftale ikke vil indeholde en deadline i 2010 for en juridisk bindende aftale. Det fortæller TV2 News.

16:02: Seneste nyt fra Reuters er, at FN har bedt stats- og regeringslederne om at blive i København natten over. Det bekræftes af EUs miljøkommissær. Præsident Obama behøver muligvis heller ikke forlade Købehavn kl. 18.00. Det oplyser tv2news. 

15.54: Navnet på den aftale der lige nu bliver forhandlet i Bella Center bliver formentlig Copenhagen Accord, rapporterer TV2. Navnet "accord" lægger op til en svagere aftale end en "agreement".

15.31:
Obama sidder lige nu i møde med 26 statsledere, deribland Lars Løkke Rasmussen, oplyser TV2. Det formodes at Obama fremlægger hvad han er nået til enighed med Jiabao.

15.18:
Obama har forladt forhandlingerne med Wen Jiabao. Det forlyder at Kina og USA er blevet enige om et resultat.

14.38:
USA's præsident, Barack Obama, og Kinas premierminister, Wen Jiabao, har drøftet klima i ca. en time på sidelinjerne i Bella Center rapporterer Ritzau. Amerikanske embedsmænd siger, at de er kommet "et skridt fremad".

14.25: Venezuelas kontroversielle præsident Hugo Chávez er gået på talerstolen i Bella Centret.

14.07:
To af COP15 topmødets absolutte hovedpersoner USAs præsident Barack Obama og Kinas premierminister Wen Jiabao sidder ifølge TV2 i møde sammen lige nu.

13.42:
Efter talerne i plenarsalen er en række stats- og regeringschefer gået tilbage til møder rundt omkring i Bella Centret. Blandt disse er Tyskland Angela Merkel og England Gordon Brown.

12.32:
Barack Obama er netop gået på talerstolen i Bella Centret. Læs hele hans tale her.

12.16: Lula da Silva, Brasiliens præsident, taler i øjeblikket på plenarforsamlingen i Bella Centret.

12.11: Lars Løkke har netop holdt tale i Bella Centret. Se hele Lars Løkkes tale her.

12.07: Den kinesiske premierminister Wen Jiabao taler lige nu i plenarsalen i Bella Centret.

11:46: Kina og Indien signalerer fremskridt for at lade det internationale samfund få lov til at kigge med over skulderen på deres tiltag imod klimaændringerne. Hillary Clinton udtaler:"Vi er 75 procent fra en løsning." USA har netop stillet åbenhed som et krav for en klimaaftale. Det meddeler COP15 i en pressemeddelelse.

11.44: Det seneste udkast til en slutaftale er fuldstændig blottet for tal, når det kommer til nedskæring af udledningen af drivhusgasser, rapporterer Ritzau. Til gengæld er der sat tal på finansieringen af klimatiltag i udviklingslandene. Udkastet lægger op til, at der skal ydes 155 milliarder kroner over de næste tre år til "de mest sårbare udviklingslande".

11.08: Ifølge Ritzau sidder USA's præsident, Barack Obama, lige nu i Bella Center i et multilateralt møde med blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen og ledere fra Storbritannien, Frankrig, Rusland, Tyskland, Mexico, Sydafrika, Australien, Japan, Brasilien, Etiopien, Norge, EU, Colombia, Spanien, Norge og en repræsentant fra Kina.
I plenarsalen sidder resten verdens ledere stadig og venter.

10.54: Reuters rapporterer: Ifølge udkastet til en aftaletekst skal klimaforhandlingerne fortsætte efter klimatopmødet i København og skal afsluttes med mindst en traktat inden udgangen af 2010..

10:26: Hillary Clinton bragte torsdag ny vind i sejlene til klimaforhandlingerne. Hun har lovet at USA vil komme med 100 milliarder dollars svarende til omkring 517 milliarder danske kroner. I løbet af natten har Clinton forhandlet med 25 lande samt EU-kommissionens formand Jose Manuel Barroso og FN's generalsekretær Ban Ki-moon. Miljøminister Andreas Carlgren, Clinton og Indiens miljøminister Jairam Ramesh kalder det et skridt i den rigtige retning.

10:22: Ifølge flere kilder holder Barack Obama lige nu møde med Lars Løkke Rasmussen, derefter holder han tale i plenarsalen og efter det mødes han med den kinesiske premierminister Wen Jiabao.

8:43: Omkring middag bliver det første udkast af klimaaftalen præsenteret. Klokken 16.00 skal det berømte familiefoto med alle stats- og regeringsledere tages. Det oplyser TV2 News.

8.21: Så er møderne i Bella Centret startet igen her klokken 8.00. Den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt er gået til møde, Det fortæller TV2 News.

Torsdag den 17. december 2009:

21:15: Lumumba Stanislaus Di-Aping udtalte her til aften, at de 100 milliarder, USA vil samle sammen til at håndtere ulandenes klimaforandringer, er et godt tegn. Men vi har brug for flere penge. Hvad med de langsigtede investeringer? spurgte den sudanesiske diplomat og talsmand for G77, sammenslutningen af verdens u-lande. Det skriver dr.dk

20:23: Connie Hedegaard er netop gået til plenarmødet i Bella Centeret med de to nedsatte arbejdsgrupper. De skal afrapportere deres forhandlinger, og mødes for første gang i flere dage. Det skriver dr.dk.

20:10: Ritzau oplyser, at konferencen tilsyneladende er på vej med en aftale. Det skriver dr. dk

19:45: Den danske strategi er i øjeblikket at forsøge at skabe en politisk aftale, der hurtigst muligt skal blive juridisk bindende. En politisk aftale er en rammeaftale, der i løbet af de næste måneder forhandles på plads i en juridisk bindende aftale, som landene kan ratificere. En sluterklæring med lutter løse tilsagn vil derimod blive opfattet som en fiasko. Det skriver dr.dk

18:40: EU-Kommisionens formand Barroso vil invitere stats- og regeringsledere fra både G20- landene, Den Afrikanske Union og de små østaters sammenlsutning til møde i aften. Barroso håber at sætte skub i de langsomme forhandlinger. Det skriver dr.dk

17:32: Præsident Obamas talsmand, Robert Gibbs, kritiserer Kina for ikke at spille med åbne kort under forhandlingerne. Der er stadig tid til at finde en aftale, men den må sikre gennemsigtighed, som viser, at alle lande lever op til deres forpligtelser, siger Gibbs på et pressemøde i Washington- med klar adresse til Kina. Obama planlægger stadig at være til stede ved mødets afslutning fredag. Det skriver dr.dk

17:21: Sarcozy foreslår et topmøde for de vigtigste forhandlingslandes ledere i aften. "Vi har brug for et arbejdsmøde på beslutningsniveau," sider den franske præsident.

16:23: Mange NGO'er i topmødets sidste dage udelukket fra at deltage i forhandlingerne. 110 statslederes deltagelse i mødet betyder, at sikkerheden er skærpet. Det oplyser tv2news.

15:25: DR's klimamedarbejder Claus Kaa Nielsen siger, COP15-topmødet næppe ender uden en aftale om, hvor meget CO2-udslippet skal reduceres og uden løfte om penge til de fattige lande. Det afgørende for aftalens ambitionsniveau bliver sandsynligvis Kinas, Indiens og USAs anstrengelser for at få landene til at enes om et kompromis. Kompromiset vil formentlig først nås i morgen. Det skriver dr.dk

14:51: Ifølge jp.dk holder Lars Løkke Rasmussen og den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton et krisemøde klokken 15. jp.dk skriver: "USA kaster sig nu aktivt ind i kampen med at hjælpe den danske statsminister med at hive en ny global klimaaftale i land i København".

14:31: Hvis ikke klimapolitikerne træder mere i karakter vil temperaturerne stige med 3-4 grader på globalt plan, advarer to førende danske klimaforskere. Læs mere her.

14:03: FNs klimachef, Yvo de Boer, glæder sig over, at der atter er skred i klimaforhandlingerne i Bella Center. Læs mere her.

12:35: Statsminister Lars Løkke Rasmussen har nedsat to mindre arbejdsgruppe, der skal overtage forhandlingerne i Bella Center. Arbejdsgrupperne er under ledelse af Connie Hedegaard, skriver politiken.dk.

12:03: USA vil arbejde konstruktivt for en omfattende klimaaftale, siger Hillary Clinton. Washington vil sammen med andre lande forsøge at skaffe 100 mia dollar årligt fra 2020 til klimastøtte til fattige lande.

11:49: På et spørgsmål om, hvorvidt Obama kommer til Danmark i morgen, svarede den amerikanske udenrigsminister, at præsidenten planlægger at komme til København. Dog kom hun med en tvetydig tilføjelse om, at hun håber på, at præsidenten havde noget at komme for.

11:43: USA's udenrigsminister Hillary Clinton taler lige nu på en pressekonference. Hun har netop sagt, at amerikanerne er parate til at arbejde for at få en operativ aftale i hus. Men de kræver bl.a. gennemsigtighed med hensyn til implementationen af en eventuel aftale. Desuden skal den være resultat af en fælles indsats. Clinton mener, at der er spildt værdifuld tid i de seneste dage.

11:18: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er bekymret over de dårlige nyheder fra klimaforhandlingerne i Bella Center.
Ifølge den tyske regeringschef savnes der stadig tilstrækkelige klimaløfter fra en række industrilande.
Merkel betegner specifikt det amerikanske udspil som værende "uambitiøst". USA har blot lagt op til at reducere CO2-udledningen med omkring fire procent i 2020 i forhold til nuveauet i 1990.

11:15: Det meddeles at Lars Løkke Rasmussen klokken 11.30 vil fremlægge en ny samarbejdsmodel, i et forsøg på at redde forhandlingerne og holde døren åben for at nå frem til en endelig aftale. Flere statsledere, blandt andet den svenske, har meldt ud at de vil kaste sig ind i forhandlingerne tidligere end egentlig planlagt for at assistere det danske formandsskab.
Helle Thorning kalder, ifølge jp.dk, den danske udmelding om et sammenbrud i forhandlingerne for spin. Hun mener at det er et risikabelt forsøg på at tvinge de største kritikere af den danske måde at håndtere forhandlingerne på, Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika, tilbage til forhandlingsbordet

10:34: En kilde tæt på forhandlingerne siger til DR Nyheder, at Danmark ikke har kastet håndklædet i ringen. En klimaaftale er altså angiveligt ikke opgivet. I stedet kan der blive tale om et ultimatum, der skal trække landende til forhandlingsbordet.

10:26: Der er modstridende oplysninger om, hvorvidt regeringen har opgivet at lave en aftale. En kilde i Statsministeriet oplyser over for jp.dk, at Danmark stadig arbejder på højtryk på at få en aftale i hus. De fire store udviklingslande Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika blokerer for, at topmødet kan komme videre.

10:09: Ifølge TV2 News er det i øjeblikket usikkert hvorvidt den amerikanske præsident Barack Obama overhovedet dukker op til Klimatopmødet.

10:02: Det bliver mødt med stor skuffelse, at det danske formandsskab for COP15-klimatopmødet har opgivet at indgå en en stor international klimaaftale.
Lederen af verdensnaturfonden WWFs klimaprogram, John Nordbo, siger: "Det er afsindig vigtigt for klimaet, at der kommer en global aftale, hvor alle lande gør en indsats for at reducere deres udslip af drivhusgasser". Læs mere her.

09:56: Ifølge Connie Hedegaard er det op til parterne, hvorvidt der kommer en aftale. Det oplyser TV2 News.

09:28: FN skærer nu ned på offentlighedens muligheder for at følge med ved COP 15. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Torsdag og fredag overtager stats- og regeringschefer fra hele verden klimatopmødet, og pressen bliver derfor isoleret i selve presserummet og skal føres i grupper til pressemøder. Hidtil har pressen kunnet bevæge sig frit rundt i Bella Center, dog uden adgang til mødelokalerne.
Samtidig vil der kun blive lukket 300 repræsentanter for NGO'er ind - resten må tage til Forum, som er åbnet til lejligheden.

09:19: Der bliver ikke nogen samlet klimaaftale i København. Det erfarer Berlingske Tidende. Det er de såkaldte G77-lande, som er en samling af u-lande og lande som Kina, Indien og Brasilien, der blokerer for en aftale, og i nat smed det danske formandskab sit kompromis-udkast i skraldespanden.

Onsdag den 16. december 2009:

23:11: Efter et timelangt plenarmøde i Bella Center er de delegerede ved klimatopmødet nu sendt hjem for at få noget søvn. Mødet genoptages officielt torsdag morgen, hvor statsministeriet tidligere på aftenen meddelte, at man ville offentliggøre udkast til aftaletekst for klimaforhandlingerne.

21:31: Den japanske regering meddeler, at den er parat til at spendere 100 milliarder kroner for at hjælpe udviklingslande med at klare klimaforandringerne.

21:01: Det danske udkast til klimaforhandlingerne bliver ifølge statsministeriet først offentliggjort torsdag.

20:32: Aftaleudkastet fra den danske regering lader vente på sig. Det skulle have været præsenteret tidligere i dag, men ifølge TV2 News, er det endnu ikke kommet.

19:42: Uenighederne om, hvor meget de enkelte lande skal skære i deres CO2-udledning og hvem der skal betale for nedskæringerne er ved at sætte forhandlingerne i stå. Nu signalerer den britiske miljøminister Ed Miliband, at Storbritannien gerne vil støtte afholdelsen af et klimatopmøde næste sommer i Mexico City, skriver The Telegraph. I så fald vil mødet i Mexico City blive rykket flere måneder frem.

15.47: Forum i København er i øjeblikket ved at blive indrettet til de mange afviste NGO'ere fra Bella Centret. Ifølge DR Nyheder er presset på konferencelokalerne så massivt, at Danmark har set sig nødsaget til at finde nye lokaliteter til de mange NGO'ere, der ikke kan få adgang til klimaforhandlingerne.

15:29: FN-s generalsekretær Ban Ki-moon sagde i dag til Financial Times, at det kan blive nødvendigt at udsætte finansieringen af en klimaaftale til næste år. De internationale NGO'ere advarer mod denne løsning. Jim Leape, generaldirektør fra Verdensnaturfonden, retter først og fremmest deres kritik mod USA. Han håber, Hilary Clinton kan løfte forhandlingerne, når hun ankommer torsdag. Hvis finansieringen ikke er på bordet, vil det være aftalebrud, siger Kumi Naidoo fra Greenpeace International. Det vil betyde, at de fattige lande ikke vil være med til en aftale. Det skriver dr.dk.

Kina og Indien kritiserer det danske formandsskabs udkast til en endelig tekst. Og de bakkes op af de 130 u-lande i G77-samarbejdet. Ueningheden grunder i den såkaldte long-lerm Financing - eller langtidsfinansiering og handler kort og godt om, hvor mange milliarder dollars, der skal tilføres u-landende på lang sigt.

12.22:  Om ikke så længe offentliggør Danmark og Connie Hedegaard det første udkast til en klimaaftale. ved samme tidspunkt vil Connie Hedegaard også overdrage formandskabet for klimakonferencen til statsminister Lars Løkke Rasmussen.