Ups: Flere medier bragte rigtig nyhed som aprilsnar

Forskning, der skal være med til at redde tusindvis af underernærede cambodianske børns liv, blev opfattet som en aprilsnar af Ritzau og bragt på flere mediers hjemmesider.

Sådan ser de næringsrige fiskesnacks ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: KU/Nanna Roos

»Det er sjovt, men det er egentlig også lidt trist, at det, jeg har brugt de sidste fire år på, er blevet opfattet som en joke.«

Sådan lyder det fra ph.d.-studerende Sanne Sigh, efter en nyhed om hendes forskning blev udlagt som en aprilsnar i flere medier.

Sanne Sigh har sammen med kollegaen lektor Nanna Roos - begge fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Univesitet - i samarbejde med Unicef udviklet en fiskesnack bestående af blandt andet siamesisk mudderkarpe bagt ind i en traditional cambodiansk vaffel.

Fiskesnacken skal være med til at redde tusindvis af underernærede cambodianske børns liv. Og 1. april gik Københavns Universitet ud med den glædelige nyhed.

I en pressemeddelelse med titlen 'Danske forskere laver siamesisk mudderkarpe om til næringsrig fiskesnack' blev nyheden lagt på sitet.

Og den blev opfanget af ritzau, som lagde den ud til deres kunder i en opsamlingsartikel om dagens forskellige aprilsnarre.

Her tog blandt andet Ekstra Bladet og avisen.dk artiklen.

Sidenhen har ritzau lavet en rettelse, hvor de gør opmærksom på, at netop den del om den cambodianske fiskesnack ikke var en aprilsnar.

Det skete efter en henvendelse fra Københavns Universitet

Sanne Sigh opdagede selv, at hendes forskning var blevet udlagt som en aprilsnar, da hun tjekkede eb.dk.

Men selvom siamesisk mudderkarpe i form af en snack i en sprød vaffel kan lyde finurligt, så er det faktisk en nyhed, der kan redde liv.

»De her snacks skal bruges til stærkt underernærede børn. I Cambodia er mælkeprodukter dyre, og man importerer dem typisk fra Europa,« siger Sanne Sigh over en telefon fra Cambodia.

»Derfor er det billigere at bruge fisk end mælkeprodukter til underernærede børn herude. Med den her snack kan man bruge fisk, som de er meget mere bekendte med end mælkeprodukter,« uddyber hun.

Den danskudviklede snack skal erstatte et produkt med navnet BP-100, som bruges til netop underernærede børn i det østasiatiske land.

Den nyudviklede snack hedder indtil videre Nutrix, og den sættes i produktion af selskabet Danish Care Foods.